Hírek

Magyar Konyha

2023. július 4.

Kis-Berkes Márk, az Arany Kaviár Étterem fiatal séfje képviselheti hazánkat 2023. október 7-én, a Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2023 Isztambulban megrendezésre kerülő ifjúsági szakács világbajnokságon.


A nemzetközi megmérettetés nemzeti döntőjét 2023. június 30-án rendezte meg 28. alkalommal a magyar Chaine Egyesület a METRO Gasztroakadémián. A 27 év alatti versenyzőknek nem egy előre kitalált és jól begyakorolt menüsort, hanem nehezítésképpen a verseny kezdetén ismertetett meglepetéskosár – black box – alapanyagaiból kellett 3 óra alatt, 3 főre, egy 3 fogásból álló menüsort (előétel, főétel, desszert) elkészíteniük.



A versenyhez a helyszínen kapott friss alapanyagokat a HoReCa szektor kiemelt partnereként az eseményt hosszú évek óta támogató METRO biztosította. A hozzávalók közül az idei évben a meglepetéskosárból báránybordát, borjúmájat, aranydurbincsot, padlizsánt és datolyát kellett kötelezően használniuk az ifjú séfeknek az általuk eltervezett 3 fogás elkészítéséhez. A megálmodott fogásokhoz az egyéb friss alapanyagokat a fiatal séfek a budaörsi METRO zöldség-gyümölcs osztályán helyben, maguk válogatták össze. 



A verseny technikai igazgatója: Kovács Lázár (Lázár Chef), aki kóstoló zsűritagként és a magyar versenyző egyik felkészítőjeként maga is jelen lesz a Törökországban megrendezésre kerülő világbajnokságon.A konyhai zsűri tagjai: Barka Áron, Hanzély Attila. A kóstoló zsűri tagjai: Pintér Katalin (Chaine Egyesület elnöke), Szulló Szabina, Jose Guerrero, Kovács Árpád, Pesti István. A konyhai zsűrizés szempontjai: főzési technika, alapanyagok gazdaságos felhasználása, tisztaság, időtakarékosság. A kóstoló zsűrizés szempontjai: ízhatás, megjelenés-tálalás, eredetiség. A zsűri azt is értékelte, hogy az adott termékek mennyiségével hogyan gazdálkodtak a versenyzők.


A Jeunes Chefs Rôtisseurs Szakácsverseny 2023. évi dobogósai:





1. helyezett: Kis-Berkes Márk (A győztes menüsor: Előétel: Marinált aranydurbincs, koriander pesto és emulzió. Főétel: Bárányborda petrezselyemmel, marinált kápia és krém, padlizsántekercs, borjúmáj. Desszert: Ganache krém meggyel, málnahab, marinált datolya, mandula morzsa.)




2. helyezett: Kis Gergely, Four Seasons


3. helyezett: Bodolóczki Bálint, Rumour Étterem


4. helyezett: Cseh László, Felix Budapest