Hírek

Orbán Szilvia

2021. január 20.

Novameat , spanyol , Disfrutar , műhús , innováció

A 3D nyomtatási technológiát felhasználó, spanyol műhús-startup nagy éve lehet az idei.

Egy január elején kiadott közlemény szerint a Novameat nevű spanyol vállalkozás 250 ezer eurós, forintra átszámítva nagyjából 90 millió forintos támogatásban részesül a spanyol kormány döntése nyomán. A bejelentés szerint a finanszírozás a kabinet egyik, technológiai fejlesztéseket felügyelő szervezetének (CDTI) NEOTEC nevű programján keresztül történik, írja a TheSpoon.


A Novameat azt tervezi, hogy a támogatást a 3D nyomtatással készülő hústermelésük felfuttatására, konkrétan egy ipari teljesítményű nyomtatógép beszerzésére fordítják.

A Novameat vezérigazgatója, Giuseppe Scionti által kifejlesztett mikropréselési technológia mikroszkopikus szinten képes a növényi alapú fehérjék bonyolult, aprólékos nyomtatására, s a fehérjeszövetekből végül 3 dimenziós, hússzeletekhez hasonló termékek születnek. Scionti korábban a Katalóniai Egyetemen tevékenykedett, biomérnök professzorként.


A kormánytámogatás egy meglehetősen eseménydús év után érkezik a vállalathoz: 2020 elején a Novameat bejelentette, hogy kifejlesztette saját, növényi alapú steakjének második generációját. Májusban jött az újabb hír, miszerint a cég megalkotta első, realisztikus, növényi alapú „sertés” termékét. Októberben pedig Scionti személyesen, a Smart Kitchen Summiton jelentette be, hogy vállalata kifejlesztett egy speciális hibrid terméket, ahol egy 3D-s nyomtatással előállított, növényi alapú fehérjevázra építették fel a laborban kitenyésztett hússejteket.

Disfrutar-kollaboráció

A startup háza táján egyébként nem ez az egyetlen nagy dobás mostanában. Az egyik leghíresebb, két Michelin-csillagos spanyol étteremmel, a Disfrutarral is együttműködésre készülnek. A jelenleg a világ 9. legjobb éttermének tartott Disfrutar séfjei részben ugyanannak a kulináris kreatív csapatnak a tagjai, akik korábban a molekuláris gasztronómia pionírjának tartott El Bulliban is tevékenykedtek.


„A Disfrutar kreatív laborja az első, amelynél a Novameat speciális nyomtatója megtalálható, a saját innovációs laboratóriumunkon kívül” – magyarázta az együttműködés lényegét Scionti.

„Az étterem teljes hozzáférést kapott a technológiánkhoz, totális a bizalmunk. A három séf két évtizeden keresztül dolgozott az El Bulliban, ketten közülük az El Bulli legendás kreatív laborjának is a tagjai voltak.

Ők azok a séfek, akiknek például a szferifikációs technika éttermi megszületését köszönhetjük.”

A technikáról itt egy könnyen érthető szemléltető videó:

Scionti úgy gondolja, hogy a 2021-es év fordulópontot jelenthet vállalata számára.

„A 3D nyomtatás egy rendkívül gyors technológia; új formulákat, textúrákat tesztelhetünk naponta, ezeket gyorsan ismételhetjük. Mindez kulcs lehet a személyre szabott táplálkozás felé vezető úton. Az idei év cégünk működésének eddigi legfontosabb éve lesz. Éttermekkel szövetkezünk, az üzleti modellünket elérhetővé tesszük a növényi alapú előállítással foglalkozó iparág számára, és ami számomra talán a legnagyobb jelentőséggel bír, nagyobb teljesítményű gépeket szerzünk be, amelyek lehetővé teszik, hogy bolygónk egészségének jövőjéhez kicsit mi is hozzájárulhassunk.”

Íme egy bemutató a Novameat 3D-s húsnyomtatásáról (@Smart Kitchen Summit):



Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra