Hírek

Gellért Gábor

2022. október 20.

Sok bezárásról is hírt adunk, de mindig örülünk, amikor egy kis üzlet nem ezen gondolkodik, hanem termékfejlesztésen. A veszprémi pékség amellett, hogy próbálja a bio termékvonalat népszerűsíteni, szeptemberben előrukkolt egy újdonsággal is.


Hegyesi Gabriella, a Makmoiselle tulajdonosa gyorsan összefoglalja az üzlet történetét:


„Nem vagyok tanult pék, csak a kollégáim, de van 30 év háziasszonyi tapasztalatom, 20 éve sütök kenyeret. Eleinte csak nagyjából kovászosakat készítettem, de mindig finomítottam a technikám. Soha nem gondoltam, hogy egyszer majd pékségem lesz, erre a gyerekeim vettek rá. Nagyon jól tették!”


A vállalkozás kizárólag biolisztből, sóból, vízből és kovászból készíti a kenyeret. Utána persze lehet ízeket adni, szárított paradicsommal, mákkal. De az alapok egyértelműek.




Érdekes módon eleinte nem a kenyér, hanem a sütemények voltak a slágertermékek. A Balatonról érkező turisták voltak az első vendégek, akik nyitottak voltak a pékség újdonságaira. Most azonban már a veszprémi polgárok az első számú vásárlók. Nyitáskor még csak hétvégére sütötték a kecskesajtos tarte-ot, most már hét közben fogy belőle a legtöbb.


Ami furcsa, hogy a gondolatnak – amelyet a Makmoiselle képvisel – csak egy része megy. Hegyesi Gabriella szerint ezzel van még az üzletnek feladata:


„A vásárlóink más-más okokból jönnek hozzánk. Van, aki bejön, mert ettől a kenyértől nem fáj a hasa, a dietetikusa ajánlotta, a szomszédasszony mondta, hogy ez finom, hogy a csoki a croissantban valódi, a vaj igazi, de


a vevők a bio minősítésű termékekért nem jönnek be.


A vállalkozás azonban nem adja fel, egy mágnestermékkel kívánja bevonzani ebbe a világba a vevőket. A cég 2022-es újdonsága ugyanis a kovászos bio-pizzatészta. Az ötlet újra a családtól érkezett. „Azért kezdtem el pizzát sütni, mert a gyerekeimtől kaptam karácsonyra egy profi pizzasütő kemencét. 500 fokot tud. Eleinte komplett széndarabokat sütöttem vele. Elkezdtem pizzatésztát készíteni, abból pedig nem lehet keveset. Eleinte szétosztottam a maradékot a kollégák között, de aztán kitaláltuk, hogy akár a pultba is kerülhetne. Dobozokban, nyújtáshoz előkészítve.


Egyrészt ezekben a nehéz időkben a spórolás módja is lehet egy saját pizza készítése. Másrészt ez egy igazi családi program. Egy hétig lehet hűtőben tárolni, dobozban. Annyi, hogy figyelni kell, mert idővel ledobja a fedelét.


A családdal kitaláljuk a feltéteket – kinek-kinek ízlése és pénztárcája szerint – a tésztát csak ki kell venni a hűtőből, hagyni, hogy szobahőmérsékletre melegedjen. Szószt is készítünk hozzá, mert az még munkaigényes, és abból is nehéz keveset előállítani. Kinyújtani, megpakolni, kisütni, ennyi a feladat. 

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra