Hírek

S. N.

2021. március 31.

pesztó , pesto

Egészséges, adalékmentes, helyi termelőtől származik és percek alatt pompás ebédet készíthetünk belőle: a pesztó most többek között szarvasgombás ízesítéssel kerülhet az asztalra.

A pesztó növényekből készült, hagyományosan mozsárban préselt keverék, amibe különböző magvakat és sajtot is tehetnek. Lehet benne petrezselyem, rukkola, szárított paradicsom, gomba vagy cukkini is. Csakhogy a nagyáruházak polcain elérhető termék általában teljesen más, mint a nagy klasszikus, a „pesto genovese”.

„Még huszonévesen, egy Olaszországban töltött év során ismerkedtem meg a pesztóval – meséli Guseo Zsuzsa, aki több szálon is kötődik az országhoz, hiszen üknagypapája olasz volt. Zsuzsa igyekezett sok mindent hazahozni, és most már több mint 20 éve mindig tele van nála a hűtő a saját ültetésű bazsalikomból készült pesztóval. Erre alapul a frissen indult családi vállalkozása is, aminek ötlete még tavaly augusztusban fogalmazódott meg benne – miután eredeti szakmájában, rendezvényszervezőként megszűntek a lehetőségei a koronavírus miatt.

„A házi készítésű pesztó egészen más minőség, mint a bolti választék: friss, kézműves, nem hőkezelt és nem pasztörizált. A boltik pesztók tartalmaznak például napraforgó olajat és olcsóbb magvakat is. Ha egymás mellé tesszük, látható a különbség: a bolti pesztó a pasztörizálástól elveszti a tápanyagok nagy részét és a színe haragoszöldre vált, míg a házi pesztó frissebb, élénkzöld színű, élnek benne a tápanyagok, más a textúrája, és kellemesebb az illata is” – mondja Zsuzsa.

A klasszikus változat mellett a Pesto Guseo egy fokhagymamentes verzióval is előállt, hiszen a nyers termékben ez az íz is dominál – így viszont tárgyalásra vagy randevúra is mehetünk az elfogyasztása után. Az ételintoleranciával küzdőknek készül tej-, tojás- és gluténmentes vegán pesztó is, amiben mandulát találunk. Az ínyencek számára egy szarvasgombás pesztó is helyet kapott a palettán, ami egyedülálló termék a magyar piacon. „Utóbbi Galgóczi Gábor, a Tanti és a Kert bisztró séfjének ötlete volt, aki részt vett a termékfejlesztésben. A szarvasgomba remekül harmonizál a többi ízzel” – mondja Zsuzsa.

A pesztó tökéletes választás, ha valami különlegeset, minőségit, ám mégis egyszerűt szeretnénk otthon elkészíteni. „Ha üres a hűtő, pesztóval akkor is 5 perc alatt teljes tápértékű ebédet készíthetünk. Csupa élő anyag van benne: a bazsalikom, a fokhagyma, a sajt, a magvak. Ehetjük pirítóshoz, tehetjük caprese salátába, de egészséges, gluténmentes barna rizsből készült tésztával a non plus ultra.” A honlap segítséget ad a receptekhez is.

A Pesto Guseo termékei áprilistól a delikátesz boltok polcain lesznek elérhetők, a pontos lista megtalálható a honlapon, de hamarosan megnyit a webshop is.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra