Hírek

Magyar Konyha

2022. december 20.

Kreinbacher Extra Brut , Kreinbacher , pezsgő

Bár azt hihetnénk, egy hosszú hagyománnyal rendelkező pezsgőházról van szó, a Kreinbacher Birtok mindössze nyolc évvel ezelőtt jelent meg pezsgővel a piacon. Az azóta eltelt időszakban azonban élharcosa volt a hazai pezsgőfogyasztási szokások megváltoztatásának.


Sőt, a cég jelenleg is azon fáradozik, hogy megmutassa, hogyan kell tradicionális eljárással remek pezsgőket készíteni, amelyek a hazai és nemzetközi mezőnyben is megállják a helyüket.


Ennek köszönhetően mára megkerülhetetlen a nevük a pezsgős szcénában, de nem kényelmesednek bele a helyzetükbe, mindig készek valamivel előrukkolni.


Az idei szezonban egyedi tételük: az Extra Brut pezsgő.


A tradicionális eljárással készült pezsgők esetében kulcsszerepet játszik a dosage megfelelő beállítása. A dosage célja, hogy a pezsgő még kerekebb és harmonikusabb legyen, az ízjegyei pedig még jobban kiemelkedjenek. A pezsgőkészítés legvégén hozzáadott cukor mennyisége alapján kerülnek az egyes kategóriák meghatározásra a száraztól az édesig. A leggyakoribb és legnépszerűbb száraz kategória a brut, mely esetében maximum 12 g/l cukor kerülhet a pezsgőbe, míg a brut nature-hoz egyáltalán nem adnak cukrot. Mindkét kategória állandó szereplője a Kreinbacher szortimentnek, a limitált kiadású tétel a kettő közé került.


A pezsgőkészítéshez felhasznált alapborok házasításáról a Várszegi György főborász, Bodorkós Norbert szakmai vezető és champagne-i tanácsadójuk, a Paul Bara pincemestere, Christian Forget vezette borászati kerekasztal dönt, ahogy arról is, hogy az egyes házasítások milyen dosage-zsal adnak harmonikus és komplex végeredményt. Ehhez minden évjáratban rengeteget kóstolják a tételeket és ezekből több dosage próbát végeznek.




A Brut Classic alapborának összeállításakor chardonnay, furmint, pinot noir és pinot blanc fajtákat házasítottak, majd megkeresték a hozzá illő dosage-t. De itt nem álltak meg, az előzetes kóstolások után ennél a tételnél úgy érezték, meg lehetne próbálni egy egészen alacsony dosage-t, és annyira tetszett nekik, hogy szerették volna megosztani azokkal, akikhez közel áll a Kreinbacher-stílus.


Így az Extra Brutnél a dosage a fele a Brut Classicnak, azaz mindössze 4,5 g/l. (A 6 g/l dosage alatti pezsgőkre lehet használni az extra brut kategória megjelölést.) Az alacsony dosage miatt ez a pezsgő azoknak szól, akik a szikár, lendületes tételeket és az extrém száraz stílust kedvelik.


Illatában könnyed mezei virágokkal nyit, majd érett körte és birs érkezik, mielőtt az élesztős jegyek megjelennek. Ízvilágát a chardonnay eleganciája és frissessége vezeti, majd a furmint kesernyéje is finoman áttűnik. Lágy buborékjai és karakteres savai mellett utóíze határozottan sós, ásványos.


A limitált tétel alacsony palackszámban készült, most érdemes lecsapnia rá. A Kreinbacher Extra Brut 0,75 literes palackban a Bortársaság boltjainak és webshopjának kínálatában érhető el, de csak a készlet erejéig.

(X)

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra