Hírek

MKO

2022. február 26.

The Pit BBQ & Cajun , fót , bbq

Megnyílt Fóton a The Pit BBQ & Cajun: autentikus texasi barbeque és louisianai cajun étterem, ahol olyan tradicionális ételeket kínálnak, mint a gumbo, az etouffée vagy a jambalaya.

A texasi BBQ már valamennyire ismert Magyarországon, de a cajun konyha kevésbé épült be a köztudatba. Az étterem különlegessége, hogy a séf a texasi The Art Institute of Houston – Culinary Arts hallgatójaként ismerte meg az autentikus texasi BBQ és louisianai cajun konyha elemeit, és álmodta meg Magyarország első ilyen jellegű tematikus vendéglátóhelyét. „Sok különböző stílusú emberrel tanultam és dolgoztam együtt. Tanulhattam egy igazi BBQ bajnok kezei alatt, valamint részt vehettem önkéntesként a houstoni versenyen is, ahol a csapat közönségdíjatt nyert.” – mondja Levák Gábor, tulajdonos és séf.

Milyen az a cajun konyha?


Az évszázadok óta egymással keveredő kultúrák hozták létre Louisianában a cajun konyhát. A különlegessége, hogy helyi alapanyagokkal alakította át a francia gasztronómiát. A fogások rusztikusak, és lassú tűzön sokáig főzik őket.

Az ételek alapja a zeller, a zöldpaprika és a hagyma szentháromsága. Az összetevők között megtaláljuk a folyami rákot, garnélát és kolbászt, de gyakorlatilag bármilyen helyi alapanyagot átemelnek a fogásokba.

A füstölt ízek meghatározó alapjai a konyhának. A legismertebb alapanyag a marhaszegy, de a tépett disznóhús is jellemző.

Magyarországon még kevéssé ismert a jambalaya, ami a cajun és a kreol konyha jellegzetes étele: rizses, csirkés egytálétel házi andouille kolbásszal, okrával. A gumbo tradicionálisan sötét rántással és csirkecombbal készülő louisianai leves, okrával és házi andouille (marha) kolbásszal, amit rizzsel tálalnak. De mi az az etouffeé? Egy népszerű louisianai egytálétel: friss folyami rákragu, zellerrel, zöldpaprikával és hagymával, amit fűszerekkel főzve, rizzsel tálalnak.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra