Hírek

MKO

2021. április 20.

A 2021-es nyári szezonban már Horvátországban sem kell nélkülözni a magyar borokat. Deni Srdoč, aki Michelin-csillagot szerzett korábbi éttermének, az újonnan nyíló rijekai Nebo Restaurant & Lounge séfjeként magyar borokat is szeretett volna látni a borlapon. A kóstoltatás eredményeként a következő borászatok tételeit listázták be: 2HA Szőlőbirtok és Pincészet, Balassa István (Balassa Bor), Homola Pincészet, MajorosBirtok, Somlói Vándor Pince, Villa Sandahl Borászat, Wassmann Pince, Zsirai Pincészet.

2021 első negyedévében nyílik meg a rijekai Hilton Hotel Nebo Restaurant & Lounge, ahova a 28 éves, Krk szigetéről származó sztárséfet, Deni Srdoč-ot szerződtették. Srdoč a főzés iránti szeretetét és szenvedélyét nagymamájától örökölte, gyorsan felívelő karrierje során 2018-ban megválasztották Horvátország legjobb fiatal séfjének, valamint a Gault&Millau Az év fiatal tehetsége címet adományozta neki. Huszonhét évesen pedig megszerezte korábbi munkahelyének, a Draga di Lovrana Restaurantnak az első Michelin-csillagot is. A fiatal konyhafőnök kívánsága volt, hogy az új étterem honlapján magyar borok is szerepeljenek, így lépett kapcsolatba BoReTT kereskedőházzal.

62 magyar tételt felvonultató kóstolón Srdoč mellett az étterem sommelier-je, Tomislav Mikinac és a beszerzés vezetője vettek részt. Mikinac 2020-ban bekerült Horvátország legjobb 12 sommelier-je közé, ahol a versenyt az előkelő negyedik helyen zárta. Elragadtatással beszélt a magyar borokról, a fehérborok mineralitásáról és sajnálatát fejezte ki, hogy a két ország közelsége ellenére még sosem kóstolt juhfarkot vagy hárslevelűt.

A Nebo Restaurant & Lounge borlapjára a következő tételeket listázták be:


Pezsgők: Homola 2017, Wassmann Morizz 2017
Fehérborok: Balassa Kakas Furmint 2018, Balassa Szent Tamás Furmint 2018,
Somlói Vándor Birtok Juhfark 2018, Somlói Vándor Öregtőkék - Nyugat Juhfark 2019, Somlói Vándor Celi 2019, Villa Sandahl Wet Stones 2015, Villa Sandahl Rabbit Periscope 2017, 2HA Olaszrizling 2018

Vörösbor: Wassmann Samo cuvée (Cabernet Sauvignon-Merlot)
Édes borok: Majoros Pincészet Tokaji 6 Puttonyos Aszú 2013, Zsirai Tokaji Fordítás 2017

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra