Hírek

szöveg: Horváth Attila

2022. augusztus 29.

jakabfi dávid

Magyar cukrászok közül elsőként került be az elismert francia cukrászszakmai magazinba, a Le journal du pâtissier-be a nagykanizsai Jakabfi Dávid egyik tányérdesszertje. A szakember ezt afféle szakmai Oscar-díjként éli meg - életútja példa lehet arra, hogyan kell valóra váltani az álmainkat.

A fiatal szakember végigjárta a szakmai ranglétra minden fokát, eredendően szakácsnak tanult, mert szülei úgy gondolták, az biztos megélhetést jelent majd, de valójában mindig a cukrászat érdekelte. Miután megszerezte a szakács végzettséget, szeretett volna elhelyezkedni, de nem sikerült, a foglalkoztatók a tapasztalatlansága miatt elutasították. Hogy pénze legyen, kénytelen volt öt évig egy gyárban dolgozni műszerészként.

Ezt követően sikerült visszatérnie a szakmába, Keszthelyen helyezkedett el szakácsként. Azonban itt sem találta azt, amire vágyott, gondolt egyet, majd nyelvtudás nélkül, pár euróval a zsebében Ausztriában vállalt munkát. Először 10 nap után hazaküldték, mert nem beszélte a nyelvet. Ám nem adta fel: a keresett pénzéből visszament és Salzburgban kapott állást.

Mosogatott és sokszor sörpadokat kellett pakolnia a fogvacogtató hidegben.


Egy ablak nélküli szoba volt az otthona, ahová munka után fáradtan, elcsigázva tért haza. Egyedül egy szelet csokoládé hozta meg a boldogságot a nap végén. Ez az időszak lelkileg is megviselte. Azonban erőt adott neki családja és sikerült innét is kitörnie.  Következő helyén már segédszakácsként indult és a főszakács-helyettes pozícióig jutott, miközben a nyelvtudása is szépen fejlődött.

Jó pár szezont lehúzott itt, amikor másik munkahelyre távozó konyhafőnöke hívta, menjen vele és új helyükön irányítsa a cukrászrészleget. Itt készítette el első tányérdesszertjeit, ebbéli tudását mára tökélyre fejlesztette. Már két könyve is megjelent a legjobb receptekkel (most készül a harmadik), tanfolyamokat tart itthon és határainkon túl. (S hogy legyen idehaza is érvényes papírja is arról, amit már évek óta mesteri szinten művel, elvégzett egy OKJ-s cukrászképzést is.)

A francia cukrászszakmai magazinba egy anyák napi receptje jelent meg. „A Dessert Lychy Pink egy rózsa, málna és licsi ízű édesség. Hatalmas öröm számomra, hogy a Le journal du pâtissier méltónak talált arra, hogy szerepeltessen. Úgy érzem, szakmai szempontból most értem fel a csúcsra, ha van szakmai Oscar-díj, akkor ezt most annak érzem. Ugyanis nagyon szűrik, hogy mi kerülhet a lapba, teljesíteni kell egy szintet” – fogalmazott Jakabfi Dávid. Hozzátette: a desszertet 6-7 különböző textúra (zselé, szósz, piskóta, háromféle krém, csokiív) alkotja, s az összetevők között ott volt a macaron is, ami nagy kedvence, mostanában sokszor dolgozik ezzel a trendi finomsággal.

Jakabfi Dávid arról is beszélt: most készülő könyvében hasonló ízvilágú desszert receptjét is közzéteszi. Emellett kiskanizsai oktatási központjában egyebek közt osztrák és német kollégákat készít fel a mestervizsgájukra.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra