Hírek

Magyar Konyha

2022. október 19.

matcha , matcha tea , macha-rekord , Matcha Tsuki

Kedd délután egy merész gasztro-kulturális témában született háromszoros magyar rekord a Kálvin téren. A tradicionális japán teaművészet eszközeit az eredeti méret hétszeresére nagyították fel a szervezők. Ugyanitt hazánk legnagyobb csészéjét és matcha habosító eszközét regisztrálták, valamint az ezekkel készített tea mennyisége is hazai csúcsot döntött.

 


A Kálvin téri teázó, a Matcha Tsuki elkötelezett híve a matcha tea fogyasztásnak, ami az egészségre gyakorolt pozitív hatásai és különleges íze miatt egyre népszerűbb a világon. A tea szerelmesei egy egészen elképesztő ötletet találtak ki. A japán teaművészet eszközeit a chawant és a chasent egy magyar kerámiaművész közreműködésével gigantikus méretűre nagyították fel.


A 90 cm átmérőjű, 45 cm magas és közel 80 kg-os csészét és 70 cm hosszú bambusz teakeverőt Otaka Masato, Japán magyarországi nagykövete és egy Urasenke teamester, Rajzó-Kontor Kornélia leplezte le a nagyközönség előtt. A hatalmas eszközökkel a normál adag matcha tea ötvenszerese készült el, amivel a legtöbb egyben elkészült matcha teájának rekordját is megdöntötték. A hatalmas chawant és chasent bárki megnézheti a Kálvin téri Matcha Tsukiban.


Az ihletet egy 800 éves japán hagyományból, az Ouchamori fesztiválból merítették, mely során a Nara városában található Saidaiji templom szerzetesei több körülbelül 40 cm átmérőjű csészében készítenek teákat a látogatóknak, melyeket előtte Buddhának ajánlanak. A látogatók a teákat körbeadva, egymást segítve isznak az óriás méretű csészékből, hogy ezzel szimbólikusan mind eggyé váljanak Buddha előtt. 


De mi az a chawan és chasen?


A chawan egy széles szájú kerámia edény, amibe az átszitált porrá őrölt zöld tealevelek, vagyis a matcha kerül. 80 fokos vizet öntenek rá, majd egy bambuszból készült keverő, a chasen segítségével habosítják fel és keverik csomómentesre. A chasen fejét 80/100/120 szálra hasítják, hogy tökéletesen el tudja keverni az apró szemeket. Kívülről úgy tűnik, hogy szinte képtelenség lehet a fül nélküli kis csészét a kezünkbe fogni miután a tea készítése előtt forró vízzel még átmelegítik, de ügyesen elrejtenek a talpán egy vastag keretet, aminek a hőmérséklete nem változik. 




Japán tea desszertek 


Japánban a teakészítés mellett nagy hagyománya van a tea desszert fogyasztásnak is. Matcházás előtt szinte kötelező néhány falattal enni belőle, hogy szó szerint megédesítse a teázás élményét. Az anmitsu, azaz bab-massza alapú édességek íze egyszerre édes és semleges, ami tökéletesen kiegészítője a teázásnak. Maga a massza nem túl esztétikus látvány, ezért a tetejére gyönyörű díszítést kap, amelyek színe, textúrája és ízvilága évszakonként változik. Klasszikus topping a dango golyó, az agar-agarból készült zselékocka és az újhullámos tea desszerteknél a gyümölcsök és különféle ostyák.


Az alábbi matcha puding desszertet érdemes otthon is elkészíteni azoknak, akik gyakran fogyasztanak matcha teát, hogy ezzel új szintre emeljék a teázás élményét és a japán ízekben és kultúrában való elmélyülést. 


 


Matcha puding recept


Hozzávalók: (2-3 adag)


400 ml kókusztej (ízlés szerint cserélhető más növényi italra)


50 g tápiókagyöngy


1 vaníliarúd belseje 


40 g kókuszcukor (ízlés szerint cserélhető más édesítőre)


1,5 teáskanál Matcha por (5 gramm)


0,5 dl víz (a matcha kikeveréséhez)


Tálaláshoz: kockázott mangó és kókuszreszelék


Elkészítés:


A kókusztejet, a tápiókát, a vaníliarúd belsejét öntsünk egy tálba, és hagyjuk ázni 30 percig.


Adjuk hozzá a cukrot, egy csipet sót és a növényi tejet és forraljuk fel. Miután elérte a forráspontot mérsékeljük a lángot és óvatosan, gyakran megkeverve főzzük addig, amíg a tápióka megpuhul. Miután levettük a tűzhelyről fedjük le és pár percig hagyjuk, hogy a saját gőzében tovább puhuljon. 


A matchát keverjük ki 0,5 dl 80 fokos vízzel egy csészében. Majd öntsük bele a tápióka masszánkba.


Még melegen osszuk el kis tálkákba vagy csészékbe a pudingot és tegyük hűtőszekrénybe, majd 2-3 óra alatt hűtsük ki teljesen. 


A tetejét kókuszreszelékkel megszórva és mangó kockákkal díszítve tálaljuk.


Cover photo: Mirko Stödter képe a Pixabay -en.


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra