Hírek

Orbán Szilvia

2022. március 25.

KOKS , Feröer-szigetek , Grönland , Michelin-csillag , étterem , költözés

Ez a tuti exkluzív élmény: a Feröer-szigetek Michelin-csillagos büszkesége most egy még távolabbi helyet talált magának.

A KOKS a remek ételek mellett elsősorban szokatlan elhelyezkedésével vált világszerte híressé. Az étterem eddig ugyanis a Feröer-szigetek zord naturális szépségétől körülölelve működött, egy olyan tájon, ahol a zöld különböző árnyalatai, és a széltépázta, esőtől nehéz, szinte a földet súroló felhők játszi könnyedséggel igézik meg a látogatót.

Zöldellő – a szó ezen a helyen mintha nevetségesen kevésnek bizonyulna az elénk táruló látvány leírására. Aki a Feröer-szigeteken jár, jó, ha felkészül a maga vibráló komorságában is letaglózó tájra, de eddig az is jól járt, akit a természeti szépségen kívül a hasa is érdekelt. Ugyanis bár lehet, hogy a KOKS finoman szólva sem frekventált helyen működött, de attól még egy kifejezetten jó étterem – amit jó szemmel, már a Michelin-csapat is észrevett.

A Feröer-szigetek az Atlanti-óceánban fekszenek Izland és Skócia partjai között. A KOKS pedig a 18 tagú szigetcsoport első Michelin-csillagos étterme. Első csillagát még 2017-ben sikerült megszereznie, de az étterem két évvel később egy másodiknak is örülhetett.



A KOKS „a világ legtávolabbi Michelin-csillagos vacsoraélményét” kínáló vendéglátóhelyeként vonult be a köztudatba, s ez a titulus a közeljövőben még inkább jellemzi majd az éttermet, hiszen hamarosan további 2000 kilométerrel költözik távolabb a jelenlegi helyénél. A vendéglátóhely ugyanis új épületet épít magának, s amíg az elkészül, nyárra átköltözik Grönlandra.



A KOKS csapata március elején jelentette be, hogy az étterem a 2022-es és 2023-as nyári szezonra Grönland nyugati partjára – közelebbről egy 53 lakossal bíró apró falucska, Ilimanaq kabinszállodájának konyhájába – teszi át a székhelyét. A menő kabinok szállóvendégei a hírek szerint elsőbbséget élveznek majd az éttermi foglalásokkor – ők azok, akik első kézből élvezhetik a Poul Andrias Ziska séf által összeállított, 17-20 fogásos ízelítő menüt, míg az átutazóknak a szerencsére kell bízniuk majd magukat, ha kóstolót szeretnének, ugyanis a fogadó éttermében maximum 30 főt tudnak egyszerre leültetni.


„Őrült lépés lenne? Nem hiszem, hogy az!” – nyilatkozta a tulajdonos, Johannes Jensen. „Egyszerűen átköltözünk a Feröer-szigetekről Grönlandra, de továbbra is ugyanabban a régióban maradunk; az új helyszín ráadásul számos fantasztikus lehetőségeket tartogat számunkra, csodásak például az alapanyagok.”

Ziska elmondta: attól, hogy az ablakon kinézve némileg változik majd az elé táruló látvány, az ő konyhafőnöki attitűdje egy kicsit sem módosul. A séf a szándéka szerint

továbbra is az étterem környékéről gyűjti majd a vadon termő bogyókat, szedi a fűszernövényeket és a virágokat, a menü összeállításakor pedig a „az óceán tiszta ízeire” összpontosít. Az étlap legszembetűnőbb változása talán a vadhúsok – köztük a fókahús – megjelenése lesz.



A KOKS jelenlegi, 17 fogásos ízelítő menüsorában csupán két étel „szárazföldi” – a libatartár és a fermentált bárány – a többi viszont mind a szigetcsoportot körülölelő sós hullámok ajándéka: az étlapon szerepel például fűszeres mélytengeri rákkorong karamellizált hagymahabbal és savanyított bodzabogyóval, Mahogany-rák kombuchával, bodzavirággal és erjesztett egresmaggal, illetve krumplipüré és erjesztett bárányfaggyú felett sütött, fermentált sügér is.

A fermentálás a Feröer-szigetek hagyományos konyhaművészetének fontos, esetenként pedig kifejezetten elengedhetetlen része.




Még a desszerthez is a mélykék óceán adta az alapanyagot: tengeri csigát.

„Ez az alapanyag szerepelt már az étlapon, de nem ebben a formában” – fejtegette izgatottan a séf. „A tengeri csiga rágós és kemény lehet, ezért mi alaplevet főzünk belőle, amelyet karamellizált répával és hínárral redukálunk.

Finom krémet készítünk belőle, amit visszatöltünk a házba. Ezt a vendég csak úgy tudja elfogyasztani, ha kinyalogatja onnan – csoda mókás élmény.”

A KOKS június 12-én nyit az új, grönlandi helyen, és ezen a nyáron egészen szeptember 8-ig várja majd ott a vendégeket. A tasting menü 309 dollártól (kb. 106 ezer forint) indul, a mellé ajánlott borpárosításért pedig további 235 dollárt kérnek.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra