Hírek

S. N., fotók: Seregélyes Gábor

2021. május 10.

A Rumour megálmodói tettek róla, hogy a hely a nevéhez méltó legyen. A vendégek titkos ajtón át érkeznek, és szájról szájra adják a hírt: megnyílt Rácz Jenő étterme.

Két év előkészítés után megnyithatta meg budapesti éttermét Rácz Jenő, hiszen a pandémia miatt még a meglévő helyeknek is be kellett zárniuk. Közben persze láthattuk különböző televíziós műsorokban szerepelni – ezt a képességét is kamatoztathatja a Petőfi tér és a Régiposta utca sarkán megnyílt új éttermében, a Rumourban, hiszen „chef’s table”, azaz a séf asztala koncepció jegyében a vendégek körbeülik a konyhát, ő pedig mindenkihez oda tud menni személyesen, el tudja mesélni, mi található a tányéron.


Az pedig igencsak izgalmas: Kínában, ahol Michelin-csillagot szerzett az étteremnek, ahol dolgozott, igyekezett magyar ízeket csempészni a tányérokra, a Rumour by Rácz Jenő névre hallgató budapesti helyen viszont kínai jegyek köszönnek vissza, nagyon visszafogottan. Az étterembe járó közönség most a fogásain keresztül is megismerheti, és megbizonyosodhat róla, hogy a „mádiasztár” séf főzni is tud. Igazi fine dining étterem, ahol egy „speak easy” stílusú bárral és egy delikátesz bolttal is várják a vendégeket, utóbbival rögtön az érkezéskor.


A titokzatosság része, hogy az ablakokon át nem lehet belátni, a belső teret súlyos vörös függönyök takarják, amelyek a színházi élményt is megidézik. Semmi nem vonja el a bent ülő vendégek figyelmét az „előadásról”. „Már bejutni is egy kisebb kihívás – mondja Rácz Jenő –, és maga az étterem is igezi gasztrokalandot kínál.

A vendégek és a séf közti közvetlen kapcsolatnak köszönhetően a stílus kötetlen: itt minden fogáshoz egy történet is jár, egy kicsit színház, egy kicsit stand up, ami teljesebbé teszi az élményt és oldottabbá a hangulatot.

Európában legközelebb Hamburgban található hasonló koncepciójú étterem. A hely számos más érdekességet tartogat (a női vécében például egy Konok Tamás-képet fedeztünk föl), ami alapján a hely „rumour”, azaz szóbeszéd tárgya lehet.


Az étterem két menüsort kínál, egymást követő időben. A „pre-theatre” egy 6 fogásos – mérsékeltebb árú – korai menü, amelyet 17:30-ra lehet foglalni, a „nagy”, 11 fogást kínáló Rumour-menü felszolgálása pedig 19:30-kor kezdődik. Távozóban a titkos ajtón át újra a gasztrobutikba jutunk, ahol búcsúzóul akár egy következő, otthon elkészített vacsora alapanyagait is beszerezhetjük.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra