Átadták a Brillante-2021 Nemzetközi Párlatverseny díjait a Gyulai Pálinkafesztiválon.
A legeredményesebb magánfőző Vass Csongor és János András Előd lettek Erdélyből. A legeredményesebb bérfőző címet a miskolci Berecz Csaba érdemelte ki. 2021 legeredményesebb bérfőzdéje Pucsok Sándor tiszadadai pálinkafőzdéje lett.
A legjobb magánfőzött párlat a szadai Havelda Zoltán fanyarka párlata; míg a legjobb bérfőzetett párlat címét Pataki Attila mandarin párlata érdemelte ki idén Csákberényből.
Idén először adták át az Év gyümölcséből, azaz a szőlőből készült párlatnak járó díjat, amelyet Nagy Botond királyleányka szőlő párlata nyert el Székelyhídról.
A korábbi évekhez hasonlóan a fődíjak mellett champion, azaz kategóriagyőzteseket is hirdettek, illetve arany, ezüst és bronz minősítéseket osztottak ki. A versenyre 911 minta érkezett Magyarország minden részéről, emellett Szerbiából, Romániából és Szlovákiából is. Bérfőzetett párlatból 237-et, magánfőzöttből 674 mintát küldtek be.
Legtöbb párlat az idei évben szőlőből érkezett, utána a szilva, majd a vadon termő és erdei gyümölcs kategória volt a legnépszerűbb.
Volt, aki egy mintával regisztrált, de olyan is akadt, aki majd félszáz fajta párlatot nevezett a megmérettetésre - árulták el a szervezők.
A beérkezett tételeket 22 fős szakmai zsűri bírálta, megvizsgálták, hogy a termék ízében, illatában tiszta-e, és hogy érezhető-e rajta az alapanyagként használt gyümölcs karaktere. Emellett a textúrát és az összbenyomást pontozták. Minden mintáról szöveges értékelést is készítettek, amelyet az eredményhirdetés követően 15 napon belül megkapnak a nevezők is.