Hírek

Madary Orsolya – Fotó: MKO, Pixabay

2021. február 24.

New Yorkban, Baszkföldön és Olaszországban már megnyitottak, Szerbiában be sem csuktak, Angliában húsvét utánra tervezik a szigorítások enyhítését, a németek, franciák egyelőre kivárnak, a cseh étteremtulajdonosok pedig épp most alapítottak pártot.


Miközben Magyarországon mindenki abban reménykedik, hogy a tavasz érkezésével megnyílhatnak az éttermek és a kávéházak teraszai, addig a világ legtöbb országában még dúlnak a viták arról, feloldhatják-e a vendéglátóhelyek zárvatartását. A legfőbb szempont az óvatosság. Bár akadnak kivételek.



Angliában például a fokozatosság elvét választották: a tervek szerint az éttermek nyitása a második hullámba kerül, vagyis április 12-től szolgálhatnak ki az éttermekben és pubokban, de csak a teraszokon lehet majd leülni, maszkban és egymástól kellő távolságban. A belső termek május 17-én nyílhatnak meg, azonban a vendégek létszámát hat főben korlátoznák, és ezt is csak akkor, ha a fertőzések száma a lazítást megengedi. Boris Johnson angol miniszterelnök népszerűségi listája azonban már a kiszivárgott hírek hallatán az egekbe szökött.

A szomszédos Írország óvatosabb, és csak a nyár közepére ígér nyitást. Micheál Martin kormányfő áprilistól fokozatosan oldaná fel a korlátozásokat, de a vendéglátást nem sorolta a legfontosabb területek közé.



Németországban
november óta tartanak zárva a vendéglátóegységek. Angela Merkel március 3-án ül össze a tartományok vezetőivel, és előreláthatóan egy háromfokozatú nyitásról állapodnak meg. Az éttermek nyitása az utolsó fázisban lenne. Egy felmérés szerint azonban a német ínyencek jobban félnek a vírustól, mint a magas éttermi számlától: a lakosság fele a korlátozások fenntartása mellett foglal állást. Sőt 13 százalékuk még szigorítana is!



A franciák október óta nem mehetnek étterembe. A kormány először február közepére ígérte az enyhítést, most húsvétot emlegetnek. Pedig nagy a nyomás a francia elnökön, állítólag a képviselők is amellett érvelnek, hogy délben kinyithassanak az éttermek. Mert mit ér egy olyan nap, amelyen az ember nem ebédelhet meg rendesen?



Belgiumban
pénteken ül össze a tanácsadó testület, és megvitatják az éttermek áprilisi nyitásának lehetőségét. Svájc is az áprilisi nyitás híve, ha nem változnak a Covid-számok. A teraszokat szeretnék már húsvétkor megnyitni.


Bár a WHO (az Egészségügyi Világszervezet) figyelmeztetett, hogy szerintük még korai a nyitás, Olaszországban a sárga jelzésű régiókban már három hete nyitva tarthatnak az éttermek és a bárok, de csak 10–18 óra között. A narancssárga és a piros zónákban azonban továbbra is minden vendéglátóhely zárva tart. Igaz, az ország nagy része a sárga zónába tartozik. Így a vendéglátósok már az esti nyitvatartásért küzdenek.


Spanyolországban is tartományonként változik az éttermek nyitvatartása. Baszkföldön a vendéglátó szakma a helyi bírósághoz fordult, hogy kinyithassanak. Február közepe óta nyitva is vannak a bárok, éttermek, de a tulajdonosok panaszkodnak, hogy nagyon kevés a vendég, az emberek még nem szoktak vissza az éttermekbe. Vasárnap óta (este tíz óráig) Madridban is nyitva tarthatnak az éttermek, ám egy asztalnál legfeljebb hat vendég ülhet.



Svédország a koronavírus-járvány különutasa. A vendéglátóhelyek kisebb korlátozások mellett nyitva tarthatnak, sőt, a három Michelin-csillagos étterem-tulajdonos, Björn Frantzén, aki 2019-ben elnyerte a legjobb séf díját, március 15-én nyitja meg új éttermét Stockholmban. A Brasserie Astoria, amely egy régi moziépületben kap helyet, étterem és koktélbár lesz egyszerre. Már elindultak a foglalások.



Ausztria
is önálló utat jár. A hatóságok mérlegelik, hogy a negatív koronavírusteszttel rendelkezők márciustól látogathatnák az éttermeket és a bárokat. Ez a modell február eleje óta működik a fodrászatok és a tetoválószalonok esetében, március 1-jén ül össze az osztrák kormány a vendéglátó szakma képviselőivel, hogy megbeszéljék a részleteket.



Bár Csehországban magas a fertőzöttek száma, a vendéglátószakma tiltakozik a zárás ellen. Az étterem-tulajdonosok pártot alapítottak „Nyissuk ki Csehországot” néven. A párt programjának legfontosabb pontja a vendéglátószakma támogatása, céljuk természetesen a vírus utáni gazdasági helyzet javítása is.


Szerbiában este nyolcig nyitva lehetnek az éttermek, és meg is telnek napközben a teraszok, ezzel szemben Horvátországban minden vendéglátóhely zárva tart.



A tengerentúlon, New Yorkban a Valentin-naphoz és a kínai újévhez igazították az éttermek nyitását, de csak 25%-os kihasználtsággal működhetnek. Az USA nagyvárosaiban december 14. óta tartanak zárva a vendéglátóhelyek, csak házhoz szállítás és elvitel megengedett. A feszültséget az okozza – többek között –, hogy számos étterem eleve csak akkor hajlandó kinyitni, ha kapacitásuknak legalább az 50%-át kihasználhatják.


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra