Hírek

Orbán Szilvia

2022. május 12.

A holland farmokról jól szervezett akciók során emelik el a súlyos sajttömböket.

Hollandiát nehéz elképzelni a tulipánok, a fapapucsok, a szélmalmok, és a buja, zöld mezőkön legelő, fekete-fehér fríz tehenek csordáinak kliséje nélkül. Az országban a tejipar – amelynek termékei, a sajt, a vaj, vagy épp a tejcsoki mind kiváló minőségűek – még mindig az egyik vezető ágazat, és a holland sajtoknak évszázados a történelme. Ráadásul a holland sajt híresen finom, ezért is lelkesedik érte a fél világ.



Ha az országban járunk, semmiképp ne hagyjuk ki a hetente megrendezett sajtpiacok valamelyikét. Ilyenkor a sajtkészítők alapvetően – még a kereskedelmi forgalomba kerülés előtt – mérlegelik, árazzák a különböző sajtokat, de általában némi ízellenőrzésre, kóstoltatásra is sor kerül. Az esemény egy része ma már kifejezetten a turisták szórakoztatását célozza: a hagyományos viseletbe öltözött szereplők kis műsor keretében idézik meg a történelmi piacok hangulatát és látványát.



Bár Hollandia területe kisebb, mint Magyarországé, az országban mintegy 750 millió kilogramm sajtot készítenek évente, szemben a mi nagyjából 70-75 millió kilónkkal.
A legismertebb holland sajtfajták: Gouda, Edam, Maasadammer, Leerdammer, Mariolles, Boerenkaas, Leidse.

A sajtok az országon belül is óriási népszerűségnek örvendenek, a hollandok igazi sajtrajongók. Ennek viszont pillanatnyilag nem biztos, hogy örül az a fijnaarti gazda, akinek a sajtkészletét nemrég alaposan megdézsmálták a tolvajok. Szegény farmer a reggeli fejéshez készült éppen, amikor észrevette, hogy a sajtpolcai üresen tátonganak – pedig

az átszámítva nagyjából 7,6 millió forintot érő, egyenként tízkilós, 60 sajtkorongot valószínűleg nem lehetett egykönnyen meglovasítani az éj leple alatt.

A gazdálkodó házaspárt viszont elsősorban nem is a lopás technikai megvalósítása foglalkoztatja, hanem az, hogy miért épp őket szemelték ki a tolvajok, írja cikkében a FoodAndWine.



„Biztos, hogy megfigyeltek bennünket. A kapuinkat állandóan zárva tartjuk, kivéve azokat a napokat, amikor a tejest várjuk. Erről tudniuk kellett” – magyarázta az egyik károsult. „A házunk mellett is el kellett menniük. Fogalmam sincs, hogyan lehetséges, hogy nem vettünk észre semmit! Most egyszerűen nem érezzük biztonságban magunkat itt; szörnyű ez az érzés. Eltart majd egy ideig, mire újra bízni tudok az emberekben.”

A tolvajok szinte mindenüket elvitték – csak a legérettebb sajtokból hagytak meg néhányat, valószínűleg csakis azért, mert azok voltak a legmagasabb polcokon.

„Ki képes ilyesmire?! Éjt nappallá téve dolgozol, és a munkádat egyetlen éjszaka alatt tönkreteszik” – panaszolta a károsult gazda.

A tejtermelők szervezetének (Bond van Boerderij-Zuiverlbereiders) elnöke, Theo Dekker úgy gondolja, hogy a profi módon kivitelezett lopás nem amatőrök műve volt.

„Ez nem egy egyszerű tolvajlás. Sokkal inkább egy jól szervezett, okos bűntény” – nyilatkozta. „Éppen ezért tartunk is a dologtól. A bűnözők nem riadtak vissza attól, hogy nyers erővel betörjenek egy sajtfarmra – pillanatok alatt felpakoltak, majd eltűntek, mint a kámfor.”

Dekker rámutatott: az ellopott sajttömböket a tolvajok nem fogják tudni eladni egészben, hiszen minden egyes holland sajt kérgére nyomnak egy, regisztrációs kódot is tartalmazó pecsétet.



„A számkódot a sajt kérgébe nyomják, és a ’pecsétet’ nem lehet a sajt megrongálása nélkül eltávolítani. Ezért aztán egyben biztosan nem tudják majd eladni a korongokat, legalábbis Hollandiában.

Ugyanakkor az is igaz, hogy ha a pecsétet tartalmazó részt levágják, és a többit feldarabolják, senki sem fogja tudni megmondani, honnan való az adott sajt”

– magyarázza Dekker. Tavaly viszon épp a regisztrációs pecsétnek köszönhetően kaptak el egy bűnbandát, amely lopott sajtokat akart értékesíteni a neten. Az országszerte egyre gyakoribb hasonló esetek miatt Dekker arra bátorítja a holland gazdákat, hogy ügyeljenek jobban farmjaik biztonságára, illetve legyenek éberek, ha gyanús alakokat látnak lődörögni a gazdaságok közelében.

„Sosem kellemes arra ébredni, hogy kiraboltak bennünket. Mindannyian nagyon jól tudjuk, mennyi munka és szakértelem áll a remek holland sajtok mögött” – szögezte le az elnök.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra