Az ételek legfontosabb élvezeti értékét ízük és illatuk adja, ezek hiányában a táplálkozás csupán az életben maradáshoz szükséges napi rutinná válik. Sajnos a koronavírus pandémia miatt sokan kénytelenek rövidebb vagy hosszabb ideig a szaglás és ízlelés hiányával élni és étkezni – nekik szól most egy formabontó, ráadásul ingyenesen elérhető angol szakácskönyv.
Bőségesen adagolt friss fűszernövények, citrusok, gyömbér, fahéj, chili, krémes és roppanós textúrák – többek közt ezeket javasolja a most megjelent Taste & Flavour, a covid-19 miatt ízlelésüket vesztő betegeknek készült online receptfüzet. A kiadványt a Life Kitchen főzőiskola jegyzi, amely már évek óta segíti a daganatos betegségek és azok terápiái által okozott érzékszervi károsodásban szenvedőket az ízek újrafelfedezésében.
Ehhez öt elemet – aromát, umamit, textúrát, rétegzettséget, valamint a fűszerek/alapanyagok által kiváltott bizsergető, égető és hűsítő hatásokat – használnak, amelyeket most a covid-betegek szolgálatába állítanak. Munkájukat segíti a University of Londonon belül működő Center for the Study of Senses (CenSes) kutatócsoport, amely
arra keresi a választ, hogy az egyes érzékszervek működése miként befolyásolja a környezethez és önmagunkhoz való viszonyunkat,
valamint a szaglás- és ízlelést elvesztők terápiájára szakosodott AbScent és Altered Eating.
A könyv szerzőinek tapasztalatai alapján az anosmiában – vagyis szaglásvesztésben – érintettek számára az ételek más oldalait kell kiemelni. Ebben segítenek az izgalmas textúrák (a roppanósság, a krémesség vagy a ragacsosság), a savak, illetve az ötödik ízként is emlegetett umami, amely felerősíti az ízeket és beindítja a nyálelválasztást. Ugyanakkor a kötet szerzői gondoltak azokra is, akiknél – szintén a covid-19 következtében – parosmia, vagyis az ismerős illatok (kávé, fokhagyma, zöldségfélék) kellemetlennek való érzékelése következik be, és emiatt bizonyos alapanyagokat időszakosan ki kell hagyniuk étrendjükből.
A könyv előételeket/snackeket, főételeket és édességeket kínál, látványos tálalásban.
A „dresszing mindenhez” például a misót, a lime-ot, a gyömbért, a mustárt, az ecetet, a juharszirupot, a chilit és az olívaolajat vegyíti, salátákhoz, halakhoz vagy zöldségekhez javasolva. Az ananász-tacónál uborka, koktélparadicsom, fetasajt, koriander és lime adják a roppanós érzést és frissességet, az umami keksz pedig mandulával, tahinivel, mézzel, parmezánnal, szójaszósszal készül, kérgét szezámmag adja. A paradicsomlevest szezámmagos pirítóssal kínálják, a főtt krumplira zöldfűszeres öntetet és misós vajat javasolnak, a mac’n’cheese-t kéksajttal és shiitake gombával teszik intenzívebbé, de a főtelek közt találunk még tárkonyos rizst savanyított ananásszal és sambal oelekes-parmezános tésztát.
A desszertek már ránézésre is ellneállhatatlanok, ráadásul könnyen elkészíthetőek - mint például az almás-gyömbéres jégkrém chilibe mártogatva, a vaníliás-yuzus öntettel megbolondított kókuszos gyümölcssaláta vagy a fahéjas-vaníliás zabpehely kardamonnal és rózsavizes málna-öntettel.
A kötet egyszerű regisztrációt követően ingyen letölthető innen, de aki szeretné meghálálni a szerzők munkáját, azonnal adakozhat is. És ugyan a Taste & Flavour egy szomorú apropó szüleménye, a benne szereplő receptek a covid hosszútávú hatásaitól szenvedők mellett mindazoknak is ajánlhatóak, akik nyitottak az intenzív ízekre és a különböző textúrák kombinációjára.