MKO
2021. február 2."A vendéglátás súlyos helyzetbe került. Tömegesen szűntek és szűnnek meg munkahelyek éttermekben, szállodákban, turisztikában. Sokan végleg elhagyják a pályát, akik nem zártak be, a csőd szélén állnak." - írta a Miniszterelnökséghez eljuttatott közleményében a Magyar Gasztronómiai Egyesület.
Közleményükben kitértek arra, az MGE és a Pénzügyminisztérium stratégiai partnerségi megállapodásának fő célja az volt, hogy „Magyarországon olyan gazdasági környezet jöjjön létre, amely biztosítja a vendéglátóipari szolgáltatások kiegyensúlyozott, tartós fejlődését”. Ennek alapján számos séf és szakember által aláírt konszenzusos javaslatcsomagukat február 1-én eljuttatták Varga Mihály pénzügyminiszternek és a Miniszterelnökségnek, melynek lényege a következő volt:
- a működési korlátozások idején felmerülő helyiségbérleti díjak átvállalása
- a bértámogatások azonnali folyósítása minden hónap 10. napjáig, utólagos elszámolási kötelezettséggel, hogy ne a vállalkozások finanszírozzák hónapokig ezeket az összegeket
- a bértámogatás mértékének 75%-ra emelése – a felszolgálási díj figyelembe vételével (ami szintén bérként van kifizetve)
- bértámogatás biztosítása az újranyitást követő legalább 2-3 hónapban is, mivel a forgalom a turizmus elmaradása és a teljes átoltottság hiányában várhatóan még jó ideig nem áll vissza a korábbi szintre
- a korlátozások idején felhalmozódó – bevétel hiányában nem teljesített – adó- és járuléktartozások elengedése, jóváírása vagy átvezetése más adónemre, vagy legalább türelmi idő bevezetése részletfizetés lehetőségével
- a vendéglátóteraszok területfoglalási díjának elengedése 2021-ben is, illetve annak átvállalása a 2020-as intézkedések szellemében
- vendéglátó vállalkozások számára a számlával igazolt alapanyagbeszerezések kompenzálása a novemberi korlátozásokkor keletkezett károk miatt (a rapid határidővel meghirdetett bezárás miatt rengeteg élelmiszer szavatossága lejárt, ezek anyagi terhét is a vállalkozások viselik)
- rezsitámogatási program kidolgozása 2021-re a közműszolgáltatók bevonásával.
- legkésőbb március 1-től, de minél előbb kezdődő fokozatos megnyitás szigorú járványügyi szempontok betartásával, nemzetközi és hazai példák figyelembevételével
- vállalatok által igénybe vett éttermi szolgáltatás után fizetendő extra közterhek („repiadó”) eltörlése
- az elvitelre és házhozszállítással értékesített ételek és alkoholmentes italok 5%-os áfakulcsának megtartása
- a Cafeteria adótartalmának csökkentése
Az aláírók
- Andrusch Péter (Alabárdos étterem)
- Ádám Csaba (Olimpia étterem)
- Auguszt Arató Auguszta (Auguszt Pavilon)
- Auguszt Arató Flóra (Belvárosi Auguszt)
- Auguszt Olga
- Bernát Dániel (Szaletly / volt Rézkakas)
- Cseh János (konyhafőnök, vendégátóipari tanácsadó)
- Fülepi Kálmán (Kami kisvendéglője)
- Gerendai Károly (Costes/Costes Downtown)
- Haris Gergely (Haris Park)
- Huszár Krisztián (vietnamigulyas.hu)
- Juhász Gábor (Promontor/Castan Group)
- Kálmán Zoltán (Jardinette)
- Kerekes Sándor (Gléda étterem)
- Keve Márton (101 Bistro)
- Kovács László (elnök, Magyar Vendéglátók Ipartesülete)
- Mogyorósi Gábor (vietnamigulyas.hu)
- Molnár Tamás (MGE-elnök)
- Palotai Csaba (munkanélkülivé vált szakács)
- Szabó Dániel (Szaletly)
- Szalontay Tamás (Szaletly)
- Takács Lajos (Paulaner söröző)
- Vajda Pierre (szakíró)
- Vomberg Frigyes (szakács)