Hírek

MKO

2021. február 2.

"A vendéglátás súlyos helyzetbe került. Tömegesen szűntek és szűnnek meg munkahelyek éttermekben, szállodákban, turisztikában. Sokan végleg elhagyják a pályát, akik nem zártak be, a csőd szélén állnak." - írta a Miniszterelnökséghez eljuttatott közleményében a Magyar Gasztronómiai Egyesület.

Közleményükben kitértek arra, az MGE és a Pénzügyminisztérium stratégiai partnerségi megállapodásának fő célja az volt, hogy „Magyarországon olyan gazdasági környezet jöjjön létre, amely biztosítja a vendéglátóipari szolgáltatások kiegyensúlyozott, tartós fejlődését”. Ennek alapján számos séf és szakember által aláírt konszenzusos javaslatcsomagukat február 1-én eljuttatták Varga Mihály pénzügyminiszternek és a Miniszterelnökségnek, melynek lényege a következő volt:

  • a működési korlátozások idején felmerülő helyiségbérleti díjak átvállalása
  • a bértámogatások azonnali folyósítása minden hónap 10. napjáig, utólagos elszámolási kötelezettséggel, hogy ne a vállalkozások finanszírozzák hónapokig ezeket az összegeket
  • a bértámogatás mértékének 75%-ra emelése – a felszolgálási díj figyelembe vételével (ami szintén bérként van kifizetve)
  • bértámogatás biztosítása az újranyitást követő legalább 2-3 hónapban is, mivel a forgalom a turizmus elmaradása és a teljes átoltottság hiányában várhatóan még jó ideig nem áll vissza a korábbi szintre
  • a korlátozások idején felhalmozódó – bevétel hiányában nem teljesített – adó- és járuléktartozások elengedése, jóváírása vagy átvezetése más adónemre, vagy legalább türelmi idő bevezetése részletfizetés lehetőségével
  • a vendéglátóteraszok területfoglalási díjának elengedése 2021-ben is, illetve annak átvállalása a 2020-as intézkedések szellemében
  • vendéglátó vállalkozások számára a számlával igazolt alapanyagbeszerezések kompenzálása a novemberi korlátozásokkor keletkezett károk miatt (a rapid határidővel meghirdetett bezárás miatt rengeteg élelmiszer szavatossága lejárt, ezek anyagi terhét is a vállalkozások viselik)
  • rezsitámogatási program kidolgozása 2021-re a közműszolgáltatók bevonásával.
  • legkésőbb március 1-től, de minél előbb kezdődő fokozatos megnyitás szigorú járványügyi szempontok betartásával, nemzetközi és hazai példák figyelembevételével
  • vállalatok által igénybe vett éttermi szolgáltatás után fizetendő extra közterhek („repiadó”) eltörlése
  • az elvitelre és házhozszállítással értékesített ételek és alkoholmentes italok 5%-os áfakulcsának megtartása
  • a Cafeteria adótartalmának csökkentése



Az aláírók

  • Andrusch Péter (Alabárdos étterem)
  • Ádám Csaba (Olimpia étterem)
  • Auguszt Arató Auguszta (Auguszt Pavilon)
  • Auguszt Arató Flóra (Belvárosi Auguszt)
  • Auguszt Olga
  • Bernát Dániel (Szaletly / volt Rézkakas)
  • Cseh János (konyhafőnök, vendégátóipari tanácsadó)
  • Fülepi Kálmán (Kami kisvendéglője)
  • Gerendai Károly (Costes/Costes Downtown)
  • Haris Gergely (Haris Park)
  • Huszár Krisztián (vietnamigulyas.hu)
  • Juhász Gábor (Promontor/Castan Group)
  • Kálmán Zoltán (Jardinette)
  • Kerekes Sándor (Gléda étterem)
  • Keve Márton (101 Bistro)
  • Kovács László (elnök, Magyar Vendéglátók Ipartesülete)
  • Mogyorósi Gábor (vietnamigulyas.hu)
  • Molnár Tamás (MGE-elnök)
  • Palotai Csaba (munkanélkülivé vált szakács)
  • Szabó Dániel (Szaletly)
  • Szalontay Tamás (Szaletly)
  • Takács Lajos (Paulaner söröző)
  • Vajda Pierre (szakíró)
  • Vomberg Frigyes (szakács)

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra