Hírek

Magyar Konyha

2023. március 7.

Szakralitás és lélekemelő misszió: rendhagyó nagypénteki koncert a Budapesti Operettszínházban


“Én vagyok a feltámadás és az élet”
Jn.11:25


A nagypénteki Feltámadás koncerten fellépnek a teátrum sztárjai: Fischl Mónika, Ninh Duc Huang Long, Süle Dalma, Vadász Zsolt és Pete Ádám, a Budapesti Operettszínház Zenekara és Énekkara, valamint a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola növendékei.



A koncertet Pfeiffer Gyula, a Budapesti Operettszínház főzeneigazgatója vezényli majd. Az ünnepi műsor második részében – a tavalyi hatalmas sikerre való tekintettel – újra elhangzik Webber Requiem-je, az első részben pedig klasszikus alkotások részletei fognak felcsendülni.




„A Budapesti Operettszínház repertoárját a sokszínűség, diverzitás jellemzi, Az egyik legsikeresebb musicalszerző, A.L Webber halotti miséje mind zeneileg, mind hangzásban, mind előadói szempontból igényes alkotás. Nagy büszkeséggel tölt el, hogy társulatunk művészei, beleértve a zenekari, énekkari és szólista művészeket, igen magas színvonalon képesek megszólaltatni e remekművet. Külön köszönet Kanonok Úrnak, Zoltán Atyának, hogy megágyazott Webber Requiem-jének, illetve első templomi bemutatójának Magyarországon.” – nyilatkozta Kiss- B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója tavaly, halottak napján, amikor Magyarországon először csendült fel egy templomban Andrew Lloyd Webber: Requiem című gyászmiséje az Operettszínház művészeinek előadásában.



A mise és a koncert ötlete már előző évben felmerült, a nagysikerű Ave Maria gálán, ahol Magyarország történelmi egyházainak képviselői is jelen voltak. A katolikus egyházat Horváth Zoltán atya képviselte, aki jelezte a színház vezetői felé, hogy régi vágya teljesülhetne, hogyha Webber halotti miséje a liturgia részeként csendülhetne fel a Terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz templomban.



Az elsősorban musical szerzőként ismert Andrew Lloyd Webber (Jézus Krisztus szupersztár, Az operaház fantomja, Macskák, Evita) egyébként az édesapja halálának emlékére írta Requiem című művét.



A nemzeti gyásznapon, november 4-én újra felcsendült a mű, ezúttal az Operettszínházban. A teátrum a hatalmas sikerre való tekintettel a Feltámadás című koncertet tűzte műsorra Nagypénteken. A szakrális koncert második felében elhangzik a Requiem, az első részre tervezett, az ünnephez kötődő klasszikus művekről Pfeiffer Gyula főzeneigazgatót kérdeztük:




„Nagyszerű énekkarunk van, sokan közülük diplomás énekesek, akik igénylik és megérdemlik a megfelelő kihívást jelentő munkát és azt, hogy megmutathassák képességeiket. Így tehát kézenfekvő volt, hogy a koncertet elsősorban rájuk építsük. Bach János passiójának nyitókórusával indítunk, majd Verdi I lombardi című művéből is felcsendül a Jeruzsálem kórus. Előadunk egy részletet Kodály Zoltán Jézus és a kufárok című acapella kórusművéből is. Érdekesség, hogy ezt a járványhelyzet előtt már megtanulta az énekkar, de nem volt alkalmuk előadni”



Mozart c-moll miséjéből is elhangzik majd a Laudemus te ária, nagyszerű koloratúrszopránunk, Süle Dalma előadásában, Vadász Zsolt pedig Dvořák Stabat materéből énekel egy áriát. Liszt Krisztus oratóriumából Jézus monológja hangzik majd el, Pete Ádám előadásában, illetve egy francia zeneszerző, Dubois Krisztus hét szava a keresztfán című művéből is hallhat részleteket a közönség.



A Requiem koncert ajánlóvideóját lásd alább.




Jegyvásárlás ezen a linken érhető el.


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra