Hírek

Vásárhelyi István

2022. március 22.

sör , sirha

A COVID az elmúlt két évben nemcsak a vendéglátást tépázta meg. A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete több mint húsz éve rendezi meg sörversenyét.

A kezdetekben kétévente, 2018 óta évente megrendezett esemény a járványügyi korlátozások miatt az utóbbi két évben elmaradt, de idén a SIRHA keretében újra versenyben a kisüzemi sörök. Gyenge Zsoltot a Kisüzemi Sörfőzdék elnökét kérdeztük:

Magyar Konyha: Milyen lehetőségei voltak az egyesületnek a rendezésre és Kik vesznek részt a versenyben?
Gy ZS.: Ez már a 14. sörversenye az egyesületnek. Korábbi rendezvényeinket számos, a sörfőzdék kiszolgálását, ellátását biztosító cég támogatta, illetve a tagság is segített a minél magasabb színvonal megteremtésében. A pandémiát követően ezek a támogatások elmaradtak, így komoly veszélybe került a sörverseny megrendezése.

A járvány miatt leálló vendéglátóipar a kisüzemi sörfőzdéket is súlyosan érintette, közel tíz százalékuk volt kénytelen átmenetileg, vagy végleg beszüntetni tevékenységét. Ezért is vagyunk büszkék arra, hogy a 2022-es versenyünkre, nyolc ország negyvenöt sörfőzdéjéből, közel háromszáz nevezés érkezett. Az egyesület tagjain kívül sok más magyar főzde, de lengyel, cseh, szlovák és délszláv főzdék is elküldték söreiket. A sörverseny és a kiállítás teljes időtartama alatt a nevezett sörökből ingyenes kóstoltatást tartunk az A pavilonban (J1) felállított egyesületi standunkon. Itt lehetőség nyílik találkozni a legnevesebb sörfőzdék tulajdonosaival és sörmestereivel, akik bepillantást engednek a sörkészítés rejtelmeibe.

Késmárki Kata (Kapucinus Sörfőzde) a verseny főszervezője irányítja a lebonyolítást.

MK: Milyen háttérmunka szükséges egy sörversenyhez?

K.K.: A szervezést idén elég későn tudtuk elkezdeni, de - köszönhetően az Agrármarketing Centrum és az Agrárminisztérium komoly anyagi és tárgyi támogatásának – mégis lehetőség adódott ennek a közel harminc éves hagyománynak a folytatására. A versenyt megelőzte egy érzékszervi tréning és vizsga, amelyet a bíráknak tartottunk, majd a nevezett söröket soroltuk be az amerikai házi sörfőzők versenyszabvány, a BJCP szerinti kategóriákba. A közel háromszáz nevezett sör 35 különböző sörfajtából áll össze, ebből kapja meg a legjobb hét az arany diplomás minősítést, és ezek közül választja ki a legfelkészültebb bírákból álló zsűri a három gyémánt diplomás sört, melyből a legjobb nyeri a versenyt.

A KSE 14. Nemzetközi Sörverseny programja

Sörverseny és sörbírálat

Helyszín: Hungexpo A pavilon galéria 105-ös konferencia terem
Időpont:        
2022. március 23.   9:00-17:00
2022. március 24.   8:00-13:00
A nyolcvan fős szakmai zsűri tagjai a BJCP 2015 (Beer Judge Certification Program) alapján elbírálják a nyolc ország negyvenöt sörfőzdéjétől beérkezett közel háromszáz sörmintát.

Sörkóstoltatás

Tizenhat hazai és közép-európai sörfőzde sörei a sörmesterek ajánlásával
Helyszín: Hungexpo A pavilon J1 stand
Időpont: 2022 március 22-24. 10:00 – 18:00

Ünnepélyes eredményhirdetés

Helyszín: Hungexpo A pavilon Agrárminisztérium standja J2
Időpont: 2022 március 24. (csütörtök) 14:45-15:45

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra