Hírek

A karácsony a könyvek ünnepe is, így aki teheti, leginkább a szezonra időzíti receptjei megjelenését. Most a Boook Kiadó újdonságaiból válogatunk.


Polgár Tünde így vall a főzéshez való viszonyáról: "Nem születtem úrinőnek, egy egyszerű borsodi lány vagyok, csak igényem volt az életem minden terén elsajátítani az eleganciát. Soha nem tanultam a szó szoros értelmében főzni sem. A kényszer vezetett a konyhába 13 évesen, ahol hamar feltaláltam magam. Minden igyekezetemmel azon vagyok, hogy a vendégvárást és a vendéglátást művészi szintre emeljem, a saját háziasszonyi eszközeimmel, és amit lehet, átadjak ebből. "




Polgár Tünde borítója meghökkentő, mi nem így, dizájner öltözetben állunk a konyhapulthoz két ujjunkkal egy késbakot összecsippentve, de jó, ez nem csak szakácskönyv, hanem a vendéglátás minden részletére kitérő kalauz is. Az otthoni vendéglátás eleganciáját segít megteremteni. Az egyszerű kávézástól a névkártyás ültetésen át hatalmas partik rendezéséig. Praktikus ötletekkel segít a dekoráció és a terítés művészetében, az evőeszközök és az olyan asztali eszközök használatában, mint a késbak. Továbbá abban is eligazít, hogy mit mivel, hogyan kell enni, teríteni, jó vendéglátónak vagy épp jó vendégnek lenni. A könyv megmutatja, hogy hogyan küldjünk egyszerűen meghívót, hogyan díszítsük fel a lakást és az asztalt a megfelelő miliő kialakításához, vagy hogyan tudunk egy menüt összeállítani úgy, hogy ne a konyhában robotoljunk egész este, mégis érezzük, hogy a fine dining akár otthon is előállítható.


Az éjfélkor kiniyitott hűtők titkai



Ez egy kézikönyv jól működő konyhához, lusta hétköznapokhoz és ráérős vendégségekhez, az éjfélkor kinyitott hűtőhöz, tisztességesen lenyalt fakanalakhoz, értelmes bevásárlásokhoz, és úgy az élethez magához. A kötetben a szerző több, mint 130 receptet oszt meg az olvasóval. 







A vibráló művet korunk gasztro-entitásai is méltatták. Mautner Zsófi így összegez: „Rég láttam itthon ilyen – mind tartalmában, mind külsejében – üdítően friss, vibráló szakácskönyvet. Mintha nem is Magyarországon lennénk! Nagyon mai, világszínvonalú, okos, pont, mint Rozina. Az összes ételt azonnal el akarom készíteni belőle!" Sárközi Ákos pedig a következőképpen nyilatkozik: „Hogy fejlődik a gasztronómia itthon, az kétségtelen. Azért, hogy az otthoni étkezési kultúra is lépést tudjon vele tartani, szükség van olyan könyvekre, amikben az éttermi trükkök és praktikák az otthoni környezetben is gazdaságosak és jól működnek. Hát ezért van szükséged Rozina könyvére!


Hangos szakácskönyv



Ambrus Éva és Vágó Piros neve sokunknak ismerősen cseng. Évi több, a gyermekek megfelelő táplálását segítő könyv szerzője, hozzátáplálási konzulens. Piros rádiós műsorvezető, gasztrokalandor, a Rádiókonyha megálmodója. Most összefogtak, hogy e kötetben közel 80 gyors, finom és egyszerű recepttel segítsék az olvasót a zsúfolt hétköznapok, családi együttlétek, közös étkezések során. Rohanó világunkban egy házilag elkészített finomság a család minden elfoglalt tagját összehozza az asztalnál.

A szerzők nemcsak utazásaik során kalandoznak, de az ízek, fűszerek között is. Édesanyaként és háziasszonyként így merítenek ötleteket a mindennapokhoz, szem előtt tartva azokat a hazai alapanyagokat, melyeket az aktuális évszak kínál. Receptjeik között találunk leveseket, salátákat, sós pitéket és palacsintákat, izgalmas főételeket, desszerteket, valamint igazán gyors és ötletes falatokat, amelyekkel meglephetjük váratlanul érkező ismerőseinket vagy szeretteinket.





A recepteken túl számos tippet, praktikát is megosztanak, melyek segítségével előre tervezhetünk, könnyebben átgondolhatjuk a hozzávalók beszerzését, majd az ételek elkészítésekor az alapanyagok felhasználását, esetleg helyettesítését a hűtőből, kamrából. Mindezt kiegészítve érdekes audioanyagokkal a szerzők egy-egy ételhez fűződő emlékéről, vagy éppen elkészítésének mikéntjéről.

Mindhárom könyv a Boook Kiadó gondozásában jelent meg.

Címlapkép: Image by KamranAydinov on Freepik


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra