Hírek

Kitzinger Szonja

2023. október 7.

Normafa Síház Étterem

A kirándulóknak már nem nagyon kell gondolkodni, hogy a város tetején hova üljenek be egy jó családi ebédre.


A Normafa sosem volt a város kulináris középpontja. A városteteji gasztronómiát korábban jobbára a rétes reprezentálta, a hegy nagy napjain, amikor leesett komolyabb mennyiségű hó, kitelepült pár gesztenyés, kürtöskalácsos. Ezt finoman szólva sem nevezhetjük a magaslatokhoz illő magasgasztronómiának.


Hiánypótlás


Hiánypótló szerepet tölt be a kirándulók élelmezésébe mostantól az októberben még tesztüzemben működő Normafa Síház Étterem, amely családi étterem kíván lenni. A nyitó kínálat három séf, Kovács Árpád (Vár: A Speiz, Felix Kitchen & Bar) Futó Gergely (Platán), és Kelemen Áron (Mazel Tov, Tereza) csapatmunkája. A séfek közösen állították össze az étlapot. A koncepció alapja a tradicionális magyar konyha, amit a szakemberek fúziós – főképp francia és ázsiai – csavarokkal színesítenek. 




Hagyomány és modernitás



“Egy olyan helyet képzeltünk el, ahová napközben futás után is be lehet ülni meginni egy kávét és egy esti találkozóhoz is ideális helyszín” - meséli Csókay Bence, az étterem egyik tulajdonosa. “A környék gyerekkorom óta a szívügyem, itt nőttem fel, ide köt sok emlék és most is itt élek, már a saját családommal. Mióta a régi klasszikus éttermek bezártak errefelé, régóta hiányzott egy hely a családi étkezésekhez. Gyerekkorom óta sportolok, mindig sok időt töltöttem a hegyen. A sport, a természet és a Síház szeretete mellett ez a hiányérzet vezetett minket ide, hogy csináljunk egy olyan vendéglátóhelyet, amire mi magunk is vágytunk. A tradicionális magyar konyha fogásai mellett mást is szerethetünk, így kerülhet egymás alá az étlapon a bajai halászlé, a karfiol steak, a pho leves, a tojásos galuska és a nápolyi pizza."



Mit együnk?


A bajai halászlé Kelemen Áron egyik signature fogása. Nagyon tiszta lével, passzírozás nélkül csak a végén egy szűréssel készül, egy adaghoz körülbelül 1 kiló húst használnak, hogy egy nagyon koncentrált hal ízű lé legyen a végeredmény. A leves különlegessége, hogy betétként bőrén sütött pontyfilé kerül bele és házi gyufatészta. 





A pho is ígéretes, sok marha csontból és húsból készül hozzá a lé, ettől lesz ez igazán testes a marhahúsleves, amibe a rizstészta betét mellett letisztított marhaoldalas, pak choi, koriander, chili, savanyított fokhagyma és lime is kerül.  


A paprikás csirke klasszikus recept szerint, csirke jus alapból készített intenzív mártás, amit zöldfűszerekkel frissítenek, tetejére tejföl kerül.


Tojásos galuska ízében klasszikus, látványban és a textúrák sokféleségében pedig nagyon mai. A galuska késsel szaggatott, nagyobb méretű, kerül hozzá tojáskaviár, tojáskrém, sült quinoa, reszelt tojássárgája, citrusos fejessaláta.




A húsos fogások mellett saláta, vegán főétel, sőt főzelék is van. A vegán kínálat bástyája a karfiol steak. A curry alap házilag savanyított kókuszkefírből készül, a kókusztejben főzött és párolt karfiol steak mellé caspin lime-os párolt jázmin rizs érkezik és egy chilis-szezámos kesudió szósz, ami igazán különlegessé teszi az ízkavalkádot.


Jó eséllyel a gyerek kedvence lesz a nápolyi pizza, ami egy speciális Izzo Forni kemencében több mint 400 fokon, egy perc alatt sül készre. 


A desszert kínálat hozza leginkább a klasszikus vonalat, császármorzsa, túrógombóc és madártej is szerepel rajta. Mind éttermi meleg desszertek, nem cukrászati termékek, ez a vonal az, amiben a szakács csapat a legjobbat tudja nyújtani. 


A jó étel a kiváló minőségű alapanyagokkal indul, minden hazai termelőktől és beszállítóktól érkezik. 


Építészet



Az alapanyagok kiemelkedő minősége és a természetközeliség nem csak a tányérok, hanem az épület szempontjából is fontos, hiszen az étterem északi modernitást és egyszerűséget sugalló fa belső terei és hatalmas üveg tolóajtói miatt szinte úgy érezhetjük, hogy az erdő közepén vagyunk. A Hegyvidéki Önkormányzat meghívásos tervpályázatának nyertese a Hetedik Műterem és a Studio Konstella lett, az épület felújítása és kibővítése az ő együttműködésük révén valósult meg, Szabó Levente Ybl-díjas építész és Bartha András építész vezetésével.







Az építészek a harmincas évek legelején emelt épület eredeti karakterének visszaállítására törekedtek a védettség alatt álló Síház átalakítási tervei során. A bővítést a természeti környezettel, a völggyel párbeszédet folytató könnyed, transzparens, lebegő hatású faszerkezetű pavilonban fogalmazták meg. A belsőépítészet ez utóbbi, új épületrészben egybeforrt a külsővel, annak szerves folytatásaként.





A két építésziroda által meghatározott belső tereket egészítette ki a régi épületben Mtenga Bianca, belsőépítész, valamint a pultok design-ját is ő alakította ki. Az ő ötlete nyomán kerültek a Síházban Vojnits Alíz sporttal, erdővel kapcsolatos tematikájú festményei, amik a Normafa régi idejének hangulatát idézik. A bejáratnál olvasható Petőfi Sándor Hegyek között c. verséből egy idézet, amiben a Normafáról írt, ugyanebből a versből egy festményen is megjelenik egy részlet.






A hétvégén rendezik az úgynevezett nyitóhétvégét, érdemes ellátogatni, szép idő is lesz!

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra