A kirándulóknak már nem nagyon kell gondolkodni, hogy a város tetején hova üljenek be egy jó családi ebédre.
A Normafa sosem volt a város kulináris középpontja. A városteteji gasztronómiát korábban jobbára a rétes reprezentálta, a hegy nagy napjain, amikor leesett komolyabb mennyiségű hó, kitelepült pár gesztenyés, kürtöskalácsos. Ezt finoman szólva sem nevezhetjük a magaslatokhoz illő magasgasztronómiának.
Hiánypótlás
Hiánypótló szerepet tölt be a kirándulók élelmezésébe mostantól az októberben még tesztüzemben működő Normafa Síház Étterem, amely családi étterem kíván lenni. A nyitó kínálat három séf, Kovács Árpád (Vár: A Speiz, Felix Kitchen & Bar) Futó Gergely (Platán), és Kelemen Áron (Mazel Tov, Tereza) csapatmunkája. A séfek közösen állították össze az étlapot. A koncepció alapja a tradicionális magyar konyha, amit a szakemberek fúziós – főképp francia és ázsiai – csavarokkal színesítenek.
Hagyomány és modernitás
Mit együnk?
A bajai halászlé Kelemen Áron egyik signature fogása. Nagyon tiszta lével, passzírozás nélkül csak a végén egy szűréssel készül, egy adaghoz körülbelül 1 kiló húst használnak, hogy egy nagyon koncentrált hal ízű lé legyen a végeredmény. A leves különlegessége, hogy betétként bőrén sütött pontyfilé kerül bele és házi gyufatészta.
A pho is ígéretes, sok marha csontból és húsból készül hozzá a lé, ettől lesz ez igazán testes a marhahúsleves, amibe a rizstészta betét mellett letisztított marhaoldalas, pak choi, koriander, chili, savanyított fokhagyma és lime is kerül.
A paprikás csirke klasszikus recept szerint, csirke jus alapból készített intenzív mártás, amit zöldfűszerekkel frissítenek, tetejére tejföl kerül.
Tojásos galuska ízében klasszikus, látványban és a textúrák sokféleségében pedig nagyon mai. A galuska késsel szaggatott, nagyobb méretű, kerül hozzá tojáskaviár, tojáskrém, sült quinoa, reszelt tojássárgája, citrusos fejessaláta.
A húsos fogások mellett saláta, vegán főétel, sőt főzelék is van. A vegán kínálat bástyája a karfiol steak. A curry alap házilag savanyított kókuszkefírből készül, a kókusztejben főzött és párolt karfiol steak mellé caspin lime-os párolt jázmin rizs érkezik és egy chilis-szezámos kesudió szósz, ami igazán különlegessé teszi az ízkavalkádot.
Jó eséllyel a gyerek kedvence lesz a nápolyi pizza, ami egy speciális Izzo Forni kemencében több mint 400 fokon, egy perc alatt sül készre.
A desszert kínálat hozza leginkább a klasszikus vonalat, császármorzsa, túrógombóc és madártej is szerepel rajta. Mind éttermi meleg desszertek, nem cukrászati termékek, ez a vonal az, amiben a szakács csapat a legjobbat tudja nyújtani.
A jó étel a kiváló minőségű alapanyagokkal indul, minden hazai termelőktől és beszállítóktól érkezik.