Hírek

Magyar Konyha

2023. március 1.

elhízás

Kijózanító a novekedes.hu portálon tett kijelentés, miszerint "A normál testsúllyal rendelkezők már kisebbségben vannak Magyarországon". Lapszemle.



Az elhízás és túlsúly tekintetében Európában benne vagyunk az első háromban, míg világszerte az első tízben


– erősítette meg a novekedes.hu-nak Bedros J. Róbert a Dél-budai Centrumkórház-Szent Imre Egyetemi Oktatókórház főigazgatója, obezitológiai tanszékvezető, címzetes egyetemi tanár, a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság alapító elnöke.



Elmondása szerint nyugodtan kijelenthetjük, hogy hazánkban a túlsúly és az elhízás népbetegség. Felnőttkorban együttes előfordulásuk meghaladja a 60 százalékot, azaz 



hazánkban a normál súllyal rendelkezők vannak kisebbségben.



Az okokra is van magyarázat, sok tízezer éven át az emberiség nem dúskált a táplálékban és a túlélés érdekében úgy alkalmazkodtunk, hogy a kevés táplálékot is jól hasznosítottuk. Alig száz év alatt viszont drámai változások következtek be az életkörülményeinkben: a nyugati típusú civilizációkban – mint amilyen a magyar is – bőséggel áll rendelkezésre a táplálék, miközben a mozgás egyre inkább háttérbe szorult. A magyar ember szereti a hasát és a hagyományos nemzeti ételeink sem szenvednek kalóriahiányban. 


A cikkben előkerül, hogy sokan újabban egy cukorbetegség elleni pajzsmirigy gyógyszerrel fogynak le, illetve felmerül kérdésként, ez vajon milyen kockázatokat jelenthet? 


Bedros szerint a közhiedelemmel ellentétben az elhízások döntő többségében nincs hormonális eltérés. "Bár minket is sokszor keresnek meg ezzel a betegek.



Sokan már-már reménykednek abban, hogy az elhízás valamilyen betegséghez köthető, hiszen ekkor úgymond vétlenek, nem tehetnek az állapotukról és majd valamilyen gyógyszertől kvázi magától „elmúlik” a túlsúly. 


Tény, hogy az alacsony pajzsmirigyműködés túlsúlyhoz vezethet, de ez csak az esetek töredékénél fordul elő és az életmódváltást nem lehet megúszni.


"Azt még nem hallottam, hogy valaki pajzsmirigy gyógyszert használna fogyásra és remélem, nem is jut eszébe. Ugyanis ez kifejezetten káros: számos szív- és érrendszeri mellékhatás jelentkezhet, beleértve a súlyos szívritmuszavarokat, szívizom infarktust, vagy a magas vérnyomást. Orvos nem írhat fogyásra pajzsmirigyhormont!"


Ön el van hízva? Így ellenőrizheti: A testtömegindexét mindenki ki tudja számolni: a testsúlyt el kell osztani a méterben mért magasság négyzetével és 30-tól nevezünk orvosi értelemben valakit elhízottnak.


A táplálkozás és az elhízás további összefüggéseiről itt olvashat bővebben.



Fotó: Image by KamranAydinov on Freepik

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra