S. N.
2020. december 19.Meghökkentőnek tűnik lockdown idején éttermet nyitni, Gerendai Károlyék mégis ezt teszik és erre jó okuk van. Megkóstoltuk a tésztázó fogásait, és nem csalódtunk.
Most, amikor miden étterem zárva van és turisták híján kihalt a Belváros, nem sok érvet tudnánk kapásból felsorolni, hogy miért is kellene önkiszolgáló étteremet nyitni az Október 6. utcában. Ahogy azonban Gerendai Károly tulajdonost hallgatja az ember, egyre ésszerűbbnek tűnik a döntés.
![]()
Először is az Nudli néven eltervezett tésztázó ötlete már vagy két éve megszületett: akkor állt elő Jókuti András gasztroblogger azzal, hogy adják vissza a magyar tészták becsületét. Az olasz tésztákat már jól ismerjük, de vajon mit szólna egy turista egy jó káposztás cvekkedlihez, túrós csuszához vagy mákos nudlihoz? Arról nem is beszélve, hogy a helyben élő-dolgozó magyar honfitársaink is szívesen betérnének egy olyan önkiszolgáló éteremben, ahol meg tudnak enni egy krumplis tésztát vagy egy vargabélest.
![]()
Az ötlet megvalósításán el is kezdtek dolgozni, és mivel mára elkészültek, nem akarták, hogy a befektetés „üresben ketyegjen”: inkább elkezdték a házhozszállítást, hogy legyen már bevételük is. Gerendai szerint ez nyilvánvalóan előremenekülés, hogy addig is megismerjék a Nudli kínálatát a városlakók, amíg újra ki nem tudnak nyitni az éttermek. Nem mellesleg így a jelenleg zárva lévő Costes gárdájának is tudnak munkát adni, ők állnak ugyanis a konyhában, amikor a Nudli fogásai készülnek. Ez meg is látszik az ételeken: egyszerű fogások jó minőségű alapanyagokból és magas színvonalon elkészítve.
![]()
Azt azonban mégsem mondhatjuk, hogy Michelin-csillagos tésztázóról lenne szó, mert nem is ez volt a cél. Hanem pont az, hogy a fine dining vendégkörénél szélesebb réteget tudjanak jó minőségű, de megfizethető ételekkel elérni. A „főtt tészta valamivel összekeverve” koncepciója mellett a közös gondolkodás, kísérletezés során helyet kaptak más fogások is: vannak előételek (felvágottas tál, körözött, padlizsánkrém), levesek (paradicsom- és húsleves), és vannak desszertek: vargabéles, mákos nudli, somlói galuska. A főételek között pedig helyet kapott a szombatos rakott bárány Kövi Pál Erdélyi lakoma című könyvéből, vagy a cigány konyha egyik klasszikusa, a lecsós galuska is – mind a kettő nagyon finom. Az önmagukban is jó tésztaételekhez különféle feltételek választhatók a sült kolbásztól a konfitált kacsacombig.
![]()
A tésztakantinban sokak a kedvenc gyerekkori fogásaikat láthatják viszont nagyon jó minőségben, mások új ízeket fedezhetnek fel, a turisták pedig megtanulhatják a tagliatelle mellett a szélesmetélt kifejezést is. Az étteremből egyelőre a Wolton keresztül lehet rendelni: a hőálló dobozokban érkező friss tészták ki sem hűlnek, mire megérkeznek, de személyesen is át lehet venni a dobozokat az Október 6. utca 8. szám alatt.