Hírek

Magyar Konyha

2024. május 28.

Nyikos Patrik, a Stand Étterem fiatal séfje képviseli hazánkat 2024. október 4-én, a Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2024 Magyarországon megrendezésre kerülő ifjúsági szakács világbajnokságon. A nemzetközi megmérettetés nemzeti döntőjét 2024. május 22-én rendezte meg immár 29. alkalommal a magyar Chaine Egyesület a METRO Gasztroakadémián.



A versenyen nyolc ifjú, 27 év alatti szakács indult:


Dudar Máté – Hotel Wellamarin


Gulyás Máté – IKON Debrecen


Incze Árpád – Pajta Étterem


Kis Gergely – Four Seasons


Nyikos Patrik – Stand Étterem


Schmidt Torontál – Lokal47


Szabó Noel – Tiltott Csíki Söröző


Végh Botond – BGE


 


A versenyzőknek nem egy előre kitalált és jól begyakorolt menüsort, hanem nehezítésképpen a verseny kezdetén ismertetett meglepetéskosár – black box – alapanyagaiból kellett 3,5 óra alatt, 4 főre, egy 3 fogásból álló menüsort (előétel, főétel, desszert) elkészíteniük.


 



A versenyhez a helyszínen kapott friss alapanyagokat a METRO biztosította. A hozzávalók közül az idei évben őzgerincet, velőscsontot, fogast, fehérrépát, zellerszárat, epret és Kotányi vanília pasztát kellett kötelezően használniuk az ifjú séfeknek az általuk eltervezett 3 fogás (előtel, főétel, desszert) elkészítéséhez.


 


A verseny technikai igazgatója:


Kovács Lázár (Lázár Chef)


 


A konyhai zsűri tagjai:


Barka Áron


Nyíri Sándor


Sándor Dénes


 


A kóstoló zsűri tagjai:


Pintér Katalin (Chaine Egyesület elnöke)


Szulló Szabina


Bicsár Attila


Dalnoki Bence


Jose Guerrero


Győrffy Árpád


Hamvas Zoltán


Katona Dániel


Pesti István


 


A konyhai zsűrizés szempontjai: főzési technika, alapanyagok gazdaságos felhasználása, tisztaság, időtakarékosság. A kóstoló zsűrizés szempontjai: ízhatás, megjelenés-tálalás, eredetiség. A zsűri azt is értékelte, hogy az adott termékek mennyiségével hogyan gazdálkodtak a versenyzők.


 

Jeunes Chefs Rôtisseurs Szakácsverseny 2024. évi dobogósai:


 


1. helyezett: Nyikos Patrik, a Stand Étterem ifjú szakácsa, aki képviseli Magyarországot a 2024. október 4-én megrendezésre kerülő Világbajnokságon.


 

A győztes menüsor:


 

Előétel:


Lassan sült fogasfilé egészben sült sárgarépával és tavaszi zöldfűszeres hollandi mártással


 


Főétel:


Grillezett őzgerinc glasszírozott velővel, zellerszálas frissítővel és burgonyapürével


 


Desszert:


Aranygaluska friss eperraguval töltve, vaníliasodóval


 


2. helyezett: Kis Gergely, Four Seasons


 


3. helyezett: Gulyás Máté, Ikon Debrecen


  


A 2015. évi Budapesten rendezett ifjúsági szakács világbajnokság sikere és egy újabb nyertes pályázat alapján, 2024. évben ismét Magyarország rendezheti meg a versenyt, 20 versenyző részvételével és 12 zsűritag közreműködésével, akik mind az öt kontinensről érkeznek, és egy 5 napos programsorozat keretében a magyar alapanyagokkal is megismerkedhetnek.

 

 

Kapcsolódó cikkek