Hírek

Magyar Konyha

2022. október 27.

október , hírcsokor

Díjak, fesztiválok, jubileum, jó könyvek. Ezeket hozzuk most.


Szepsy István halhatatlan


Október 14–16. között rendezték meg a borászok legnagyobb ünnepét, a Golden Vines Awards díjkiosztóját, amelyen Idősebb Szepsy István elnyerte a 2022 Golden Vines® Hall of Fame Awardot, ezzel bekerült a Hírességek Csarnokába, a Szepsy Pincészet pedig megkapta a 2022 Golden Vines® Best Fine Wine Producer in Europe díjat, vagyis Európa legjobb pincészetének választották.


Bocuse d’Or: a tál alapanyagai


Lapzártánkkor már tudható volt, hogy 2023-as lyoni Bocuse d’Or-tálon ördöghalnak kell szerepelnie – két, fej nélküli, kétkilós darabnak. Mellé öt-hat Szent Jakab-kagyló kerül, köré pedig két kiló kagylót halmozhatnak a tálra a versenyzők. A tál tartalmából 15 vendégnek kell jóllaknia. Novemberben megérkezik a tányér versenyfeladata is.


Negyven éve a pályán


Zsidai Ilona és férje, Péter másfél éves amerikai tanulmányút után Magyarországra visszatérve döntötték el, hogy kávéházat nyitnak Budapesten. Megfogadva egy osztrák barátjuk tanácsát, a budai várban kerestek helyet, és a Fortuna utcában 1982. október 21-én nyitották meg a város első privát kávéházát, a Pierrot-t, amely azóta is elegáns, kifinomult, nagypolgári, barátságos, befogadó hangulatú klasszikus magyar konyhát visz.


Káca kedvence győzött a Sajtmustrán


Idén 122 kisüzemi sajt pályázott a Magyar Sajtkészítők Egyesületének szervezésében zajló, „Az év sajtja” elismerésre. A versenymunkák tehén-, kecske- és juhtejből készültek. Gyúrt-füstölt parenyicák, raclette, camembert-ek, érlelt kemény és más sajtok egyaránt a bírálók elé kerültek. „Az év sajtja” minősítést idén Kasper András Káca kedvence nevű, 15 hónapos érlelésű, juhtejből készült kemény sajtja nyerte el.


Könyvújdonságok


Mimi Thorisson – a népszerű gasztroblogger és az Itália ízei szerzője – népes családjával a zajos Párizsból a csendes kisvárosba, Médocba költözött. Új könyvének lapjain szót kért magának a ropogós ratatouille vagy zöldfűszerekkel sült gyöngytyúk, desszertként pedig pisztáciás madeleine vagy sós vajas crème caramel. Vigyázat, a receptek olykor 8-10 főre íródtak, a mennyiségek ezért okozhatnak meghökkenést. (hvgkonyvek.hu)


A gombaszakellenőr Nagy Krisztina és a biológus Priksz Gábor könyve nemcsak a felelős erdőhasználat, a felelős gombagyűjtés nagykönyve, a szerzők Mizsei János segítségével sok-sok recepttel hozzák meg a kedvet a gyűjtéshez és a gombával való főzőcskézéshez. (banyaerdo.hu)


Zárva/nyitva


Szeged ikonikus helye, a Tiszavirág Hotel és Kávézó 2022. október 10-től határozatlan időre bezár. A növekvő energiaárak miatt klasszikus éttermi szolgáltatását november közepétől a pannonhalmi Viator Étterem ideiglenesen szünetelteti, csak rendezvényhelyszínként működik tovább. Bezárásra kényszerült a Nudli is, amely Gerendai Károly szerint nem hozta meg a várt áttörést. Cserébe megnyitott a Costes Csoport legújabb étterme, az Izakaya, az ázsiai konyhát vivő fine bisztrót az Október 6. utcában Molnár Márk, a Costes Downtown séfje jegyzi. A Mínima Bistro a Dionysos Taverna tulajdonosának régi vágyát váltja valóra, miszerint a konyha ne csupán egy adott ország hangulatát és ételeit idézze meg, hanem szabadon kombinálja az utazásai során megismert mediterrán ízeket.


Novemberi fesztiválok


2022. november 4–6. között Tihany egyik leglátogatottabb és a Balaton-felvidék egyik legnagyobb eseménye az őszi szezonban a Garda Fesztivál, amely a település halászmúltja előtti tiszteleg, a hagyományőrzésnek és a gasztronómiának is fontos szerepet szán.


Az őszi időszak legismertebb jeles napja a Márton-nap, amelyhez számos népszokás, hiedelem, az újbor kóstolása és a libalakoma szokása kapcsolódik. Szentendrén Márton-napi népszokások, lámpásfelvonulás, kézműveskedés, borkóstoló, a Skanzen Étteremben pedig libaételek várják a látogatókat november 12-én és 13-án.


Berekfürdőn november 19-én, a Tepertő és Pörc Fesztiválon egész napos gasztronómiai bemutató, szalonnasütés és kóstolás, forralt bor, tea, kézművesvásár és színpadi produkciók várják az érdeklődőket.


Alkalomhoz a forma


A világ legelső, amforában érlelt pálinkái október 13-án debültáltak Agárdi Amphora néven. A három ízben elérhető pálinkához a gyümölcsök kiválasztását, a lepárlást és az érlelési folyamatot az idén 20 éves Agárdi főzőmestere, Vértes Tibor, míg az érleléshez használt amforák elkészítését Légli Attila fazekasmester felügyelte.


Gundel Károly-díjasok


Egy televíziós újságíró és egy séf kapta idén a Gundel Károly-díjat. Azok kaphatják meg az elismerést, akik a magyar vendéglátás területén Gundel Károly életútjának és gasztronómiai munkásságának példaértékű követői. A díjazottakról 13 szakmai szervezet, 3 intézmény delegáltjai, a Gundel Étterem és a Gundel család képviselője döntenek a jelöltek munkássága alapján. Borbás Marcsit, az országosan ismert műsorvezetőt kiemelkedő hagyományőrző tevékenysége miatt jelölték a díjra. A másik díjazott Macsinka János, korábban többek között az Imola Udvarház és más sikeres éttermek séfje, ma pedig az egri Macok Bisztró tulajdonos séfje, aki aktívan részt vesz a fiatalok képzésében is.



Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra