Hírek

Orbán Szilvia

2021. október 5.

Oktoberfest , sör , sörfesztivál , UK , Nagy-Britannia , koronavírus

Az Egyesült Királyság legkisebb települése bajor csodaországgá változott.

A világhíres őszi népünnepély, az Oktoberfest egy felmérés szerint a britek egyik kedvenc német exportcikke – ezt a népszerűséget pedig a szigetország legkisebb települése, Llanwrtyd Wells is meglovagolta. A kis walesi falu ugyanis – legalábbis egy szeptember végi hétvége erejéig – a tipikus bajor mulatság helyszínévé változott.

A mini-Oktoberfest a Bajor Nemzeti Múzeum igazgatójával, Florian Seidellel való együttműködésben valósult meg, írja a Mirror. A helybélieket és az odalátogatókat többek között zenekarral kísért szüreti felvonulások és sörsátrak várták.

A mulatság autentikus német ízeit hagyományos perecek, csapolt sörök és sült kolbászok szolgáltatták, miközben a tömegben a korsókkal megrakodott, népviseletbe öltözött pincérek igyekeztek maguknak utat törni.



A fesztivál ötletével a szervezők azután álltak elő, hogy egy felmérésből kiderült: az Oktoberfest meglehetősen elől áll azon a listán, amelyen a britek által leginkább ismert és kedvelt német dolgok szerepelnek.

A felsorolás élén Einstein és a karácsonyi vásárok állnak, ezeket azonban szorosan követi a sör. A TOP10-ről alig lecsúszott Oktoberfest viszont megelőzi például Michael Schumachert, a Birkenstock márkát és a savanyú káposztát is. A listán egyébként éppúgy helyet kaptak a legismertebb német autómárkák, mint a zeneszerző zseni Beethoven, vagy a gyönyörű ex-szupermodell, Heidi Klum is.

„Németországot nem számítva, tudjuk, hogy az Oktoberfest legnagyobb rajongója: Nagy-Britannia” – szögezte le a minifesztivált szervező PerfectDraft szóvivője.



„Ez sorozatban már a második év, hogy az eredeti fesztivált a világjárvány miatt nem tartják meg. Egy lépéssel tovább szerettünk volna menni annál, hogy remek csapolt söröket kínálunk az embereknek – helyette inkább arra bátorítjuk őket, hogy otthon is éljék meg a hangulatot, elvégre a nappaliból vagy a konyhából is lehet sörsátor.”



A 2000 felnőtt bevonásával készült kutatásból egyébként arra is fény derült, hogy a britek átlagosan heti három pint sört gurítanak le a torkukon,

és az északi és a délnyugati területeken a legnépszerűbb fajta a lager. Az IPA elsősorban északkeleten és a West Midlands régióban kelendő, a stout pedig az East Midland lakóinak a kedvence.

„Elmondhatatlanul boldog vagyok, hogy megvalósulhatott a projekt, és az ikonikus Oktoberfestet elhozhattuk a brit rajongóknak” – nyilatkozta Florian Seidel, a Bajor Nemzeti Múzeum igazgatója. „A PerfectDraft szívélyes házigazdának bizonyult, és segítségével Bajorország velejét mutathattuk meg ebben a walesi városkában. Örülök, hogy a hagyományainkat, és a kiváló söreinket is stílusosan ünnepelhettük itt idén.”



A PerfectDraft két, limitált Festbier-hordóval készült a jeles alkalomra: egy Löwenbrauval és egy Spatennel. A fesztivál főszereplői, a sörök mellé ugyanakkor négy exkluzív gyertya is készült, amelyek meggyújtása és illata – az alkotók szándéka szerint – szintén Bajorországba repíthette a fesztiválozni vágyókat.

Az illatok elnevezése önmagáért beszél: Tiroli nadrág, Bajor mező, Perec és Sörsátor.



Aki kíváncsi rá, hogy a britek szerint melyek a legjobb német exportcikkek, böngészhet az alábbi, 40-es listából:

  1. Albert Einstein
  2. Karácsonyi vásárok
  3. karácsonyfa
  4. sör
  5. BMW
  6. Audi
  7. Adidas
  8. Ludwig van Beethoven
  9. bicikli
  10. kontaktlencse
  11. Johann Sebastian Bach
  12. lemezjátszó
  13. Oktoberfest
  14. Michael Schumacher
  15. sült kolbász
  16. Dr Oetker
  17. gumimaci gumicukor
  18. perec
  19. Fanta
  20. Hugo Boss
  21. Puma
  22. Jurgen Klopp
  23. Bayern München
  24. Kraftwerk
  25. Marlene Dietrich
  26. sörös korsó
  27. kávéfilter
  28. Birkenstock
  29. Angela Merkel
  30. Franz Beckenbauer
  31. Hans Zimmer
  32. savanyú káposzta
  33. Karl Marx
  34. Heidi Klum
  35. JOOP!
  36. Sebastian Vettel
  37. Fritz Lang
  38. Karl Jagerfeld
  39. Diane Kruger
  40. Nico

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra