Hírek

Egy angliai étteremben kap jókora kedvezményt az a vendég, aki hajlandó lepasszolni a telefonját, amíg eszik.

Az angliai Kent egyik éttermében jelentős, 20 százalékos kedvezményt kapnak azok a vendégek, akik vállalják, hogy az asztalokra kihelyezett miniatűr börtöncellákban hagyják a telefonjaikat arra az időre, amíg megvacsoráznak, írta meg a FoodAndWine.

Igaz, a vendég megkapja a cella apró kulcsát vészhelyzet esetére, de az árengedmény csak akkor érvényes, ha a mobil az étkezés alatt végig lakat alatt marad.

„Sokszor figyeljük a hozzánk érkezőket, és egyre többször tapasztaljuk, hogy a családtagok, barátok nem egymásra figyelnek, hanem a telefonjaikat nyomkodják” – indokolta az étterem akcióját a Spice Fusion vezetője, Rajeev Gupte. „Néhány éve betért hozzánk egy nagyobb társaság, és először nem tudtam, mi volt a szokatlan. Aztán rájöttem: mindannyian egymással beszélgettek, és egyikük sem nyúlt a mobilja után.”



Gupte elmondta, hogy egy alkalommal az étterem séfje, Abul Hussain Londonban vacsorázott, és az ottani étteremben találkozott a telefonbörtön ötletével. Hazatérve megosztotta a tapasztalatát a saját csapatával, és mivel az elgondolás mindenkinek tetszett, úgy döntöttek, ők is belevágnak valami hasonlóba. Végül is így indult el a „Dinner is better when we eat together” nevű projekt.

„Imádjuk, hogy az emberek újra egymás társaságát élvezik”

– posztolták az étterem Facebook-oldalán. „És mivel annyira tetszik, amit látunk, úgy döntöttünk, hogy azoknak a négy- vagy annál több fős asztaltársaságoknak, amelyeknél mindenki vállalja, hogy rács mögé zárja a telefonját, 20 százalékos kedvezményt biztosítunk. Így végre mindenki a valóban fontos dolgokra koncentrál.”



Az elmúlt egy-két évtized egyértelműen arról szólt, hogy a mobiltelefonok lassan átvették az irányítást az életünk felett, míg az emberek krónikus függésbe kerültek az eszköztől, így nem csodálható, hogy a fenti példa

messze nem az első eset, amikor egy étterem valami hasonlóval próbálkozik.


Csak néhány példa az elmúlt évekből: 2017-ben a londoni Tea Terrace debütált az azóta levédett nevű, „Phonetentiary” (játék a mobiltelefon és a börtön szavakkal) projekttel, amelynek az volt a lényege, hogy a vendégek az ott-tartózkodás idejére számzáras, könyveket mintázó dobozokba rakták a telefonjaikat.

„A jó öreg beszélgetéseket szeretnénk újra visszahozni” – nyilatkozta akkoriban a hely igazgatója, Rowena Shouly.

„Túl gyakran látunk olyan vendégeket, főként családokat, ahol a kamaszok és a gyerekek egyáltalán nem kapcsolódnak be a beszélgetésekbe, mert a telefonjaikat bűvölik.



Ugyanez a helyzet a baráti társaságokkal: sokan inkább a fotók posztolásával és a szelfikkel vannak elfoglalva, ahelyett, hogy a másikra figyelnének.” Az angiai Wrexham egyik kocsmájában, a The Fat Boarban is hasonló akció működött: ott 25 százalék kedvezményt kapott az a vendég, aki leadta a pultosnak a telefonját.

Ausztráliában is láttak már hasonlót. A Sydneyben működő Bistecca csapata például „Digitális Detox” programot indított, amely során arra kérték a betérő vendégeket, hogy a bejáratnál adják le a mobiljukat.

„A vendégek hetven százaléka örömmel fogadja az ötletet,

tíz százalékuk vonakodik, de aztán szintén bevállalja a dolgot, s mindössze a vendégek ötöde mondja azt, hogy semmi pénzért nem válik meg a telefonjától” – fejtegette egy interjúban a bevezetést követően a hely társtulajdonosa, Warren Burns.

A telefonmentes étkezés eszménye még a gyorséttermektől sem áll távol. Például egy szingapúri McDonald’s is rákapott a trendre: a „Phone off, fun on” nevű akció keretében a bejárat mellé állítottak fel egy falat, amelyen műanyagból készült, lakattal zárható dobozok sorakoztak – a vendégek mobiljainak.



A mini „széfek” kihelyezése mellett akkor döntött a Marine Cove-beli étterem csapata, miután a helyi McDonald’s kutatást végzett az éttermekben való mobilozási szokásokról. A megkérdezett szülők elsöprő többsége, 98 százaléka ismerte el, hogy előveszi a telefonját a családi mekizések során, és kiderült: gyerekeik 91 százaléka is hasonlóan tesz – miközben az alanyok 60 százaléka gondolta úgy, hogy ezzel ártanak a családi kapcsolatoknak.


A kérdés már csak az: ha mindenki leadja a telefonját, ki fog posztolni a rács mögé került mobilokról?