Hírek

Magyar Konyha

2024. május 10.

Éttermi red flageket és a tökéletes brownie trükkjét gyűjtöttük aktuális gasztromorzsáink közé, de szót ejtünk az ársapkás dönerről, a cseh sörfőzők bánatáról és a hétvégi rum és koktél showról is.


Ezek a gyanús éttermek ismertetőjelei


A kellemetlen szagoktól a fényképes étlapig. A Food and Wine összegyűjtötte azokat a red flageket, amelyek közül, ha egyet is tapasztalunk, jobb ha inkább egy másik éttermet választunk.




Ha a menü olyan vaskos, mint egy telefonkönyv: Kétségtelen, hogy az igazán jó vendéglátóhelyek csupán néhány fogásra koncentrálnak, annak érdekében, hogy azok a legfrissebben és a lehető leginkább abban az állapotban kerüljenek a vendég elé, ahogy azt a séf elképzelte. A túl vaskos étlap rossz jel, itt is érvényes, hogy a kevesebb sokszor több.

Az asztal összképe mindig árulkodó: Ha a só- vagy borsszóró, esetleg az étlap érintése nem kellemes, könnyen lehet, hogy az étel sem lesz az. Ezek alapvető higiéniai normák, ki kíváncsi az előző vendégek ujjlenyomatára?

Nem mindegy, hogy illat vagy szag: A légfrissítő használata mindenhol felveti a kérdést: mit szeretnének elfedni vele? Egy étteremben szemernyi helye nincs a szintetikus illatoknak: fűszerek, fokhagyma, szalonna vagy süti illat jöhet, műanyag liliom nem. Ja, és ha már műanyag liliom, a művirág ugyancsak mindig gyanús!

A vendég az első: Ha mégsem, azaz a belépés után percekig kell arra várni, hogy valaki üdvözöljön, esetleg megkínáljon valamivel, az nem a megfelelő hely!

Fotók az étlapon: Kétségtelen, hogy például egy távol-keleti étteremben, nyelvismeret hiányában jól jön. Máshol minimum fura. Pláne, hogy a megrendelt étel a legritkábban néz ki úgy, mint amilyen a befotózáskor volt.


Jön az ársapkás döner kebab?


Németországban évente 1,3 milliárd dönert fogyaszt el a lakosság. Nem csoda, hogy a török bevándorlók által meghonosított étel árával a politika is foglalkozik.

A radikális baloldali Die Linke párt kidolgozott egy javaslatot, hogyan lehetne a tortillába csavart húsos szendvics árát csökkenteni. Az utóbbi években duplájára dráguló ételért kérhető pénzt ársapkával maximalizálnák. Eszerint egy döner maximum 4,9 euró lehetne, a diákok pedig mindössze 2,5 euróért juthatnának hozzá. Ha pedig ez nem lenne elég, dönerjegyek is forgaloba kerülnének, mindenkinek járna hetente egy kebab, amit az állam fizetne.

Populista elképzelés? Lehet. De nem is valószínű, hogy megvalósul, ugyanis a nép kebaboztatása évente 4 milliárd euróba kerülne a német államnak.


Instant kávéval a tökéletes brownie-ért




Az ízek kontrasztjának kihangsúlyozása nagyszerű módja annak, hogy az ételek zamatát hangsúlyosabbá varázsoljuk. Az édes ízhez a savanyú vagy a pikáns, de a keserű is remekül társítható. Ezt a hatást kihasználva egyszerű trükkel még finomabbá tehetők a csokis desszertek.

A kakaópor és az apróra vágott csoki sokszor önmagában is elég a kívánt cél eléréséhez, ám ha még tovább mennénk, jöhet egy kis kávé a hozzávalók közé, hiszen az is nagyszerűen hat a csokoládé édességére.

Csokis sütemények – például brownie vagy cookie – készítésekor a víz egy részét, de maximum a felét érdemes főzött kávéval helyettesíteni. Hogyha tejes receptről van szó, egy csepp tejszínnel még krémesebbé tehető az eredmény.

Ahol pedig a főzött kávé nem működik, ott a fimonra őrült, vagy az instant kávé is jó szolgálatot tehet!


Mélyponton a cseh sörfogyasztás


A csehországi sörgyárak tavaly 20 millió hektoliter sört főztek, 2,7 százalékkal kevesebbet mint az előző évben. Az egy személyre eső sörfogyasztás 136 literről 128 literre esett vissza, ami példátlanul alacsony szám.




A fogyasztásra nem csak a gazdasági bizonytalanság, hanem a szokások megváltozása is hatással van. Csehországban is egyre több fogy ugyanis az alkoholmentes sörökből és a söralapú üdítőitalokból, és a vendéglátühelyeken is kevesebben söröznek, mint korábban: tavaly a piacra került sör 31 százalékát fogyasztották el a sörözők és éttermek vendégei. Másfél évtizede ez az arány még 51 százalékot tett ki.


Hétvégén rumok és koktélok költöznek a Corinthiába




A korábbi Bar- és Rum Show ettől az évtől egy eseménybe sűrítve, GoodSpirit Rum & Cocktail Show-ként fut tovább. A rendezvénynek a Corinthia Hotel három kiállítóterme és workshop-termei adnak otthont. A Rum & Cocktail Show-n – május 11-én és 12-én – prémium rumokat, whiskyket, gineket és egyéb minőségi párlatokat kóstolhatnak a vendégek, közel 40 kiállító standjain.

Ezen a hétvégén, ugyancsak a Corinthia Hotelben lesznek a Magyar Bartender Bajnokság döntői, illetve szakértők vezette, változatos mesterkurzusokon is részt vehetnek az érdeklődők.

Kapcsolódó cikkek