Hírek

MKO

2021. április 30.

Lezárult a Borászok Borásza szavazás első fordulója, és kiderült, hogy ki az öt legjobb magyar borász! A szavazás folytatódik, és június 4-én azt is megtudjuk, hogy ki lesz a legjobbak legjobbja, ki lesz a 15. Borászok Borásza!

A Borászok Borásza díjat gondozó Vinum Praemium alapítvány április elején hozta nyilvánosságra a Kárpát-medence ötven legjobb magyar borászának listáját, amelyet a Borászok Borásza díjat már elnyertek közössége állított össze. Ez az ötven borász a díj jelöltje. A lista kihirdetésével egyidőben természetesen az ötveneket is tájékoztatták, és hivatalosan elindították az első körös szavazást. A díj roppant egyszerű szabályai szerint ugyanis a díjra jelöltek döntenek a végső győztesről egyszerű, de kétfordulós szavazás alapján.

Az első forduló most zárult le, mindenki leadta szavazatát.

A voksokat az alapítvány ellenőrizte és összesítette, és ez alapján kialakult az öt fős döntő.

Az ötven legjobb magyar borász őket juttatta a döntőbe, közülük kerül ki idén a Borászok Borásza:
 

A döntős névsor kihirdetésével egyidőben indítják a voksolás második fordulóját. Ebben a körben szintén az ötveneknek van szavazati joguk, de értelemszerűen már csak az öt döntős közül kell választaniuk. Ez tehát a legizgalmasabb időszak, a célegyenesbe érkeztünk, hamarosan megtudjuk, hogy ki lesz az újdonsült Borászok Borásza!

A Borászok Borászai azonban nem csak a „kollégák” teljesítményét díjazzák, megválasztják a Borászok Barátját és a Jövő Borászát is.

A 2012-ben elindított Borászok Barátja díjat olyan civil személyiség kaphatja meg, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviseli a magyar bor érdekeit és nagyban segíti a magyar borászok munkáját. Idén a következő személyiségeket jelölték a díjra (abc sorrend): Ambrus Lajos (József Attila-díjas író, szőlőbirtokos, a Food&Wine vendégszerzője), Bányai Gábor Botond (borszakíró, a Borigo főszerkesztője), Fiáth Attila (nemzetközi borakadémikus, a Corvinus Egyetem tanára) Kovacsik Tamás (az Aszú Étterem borértő tulajdonosa), Matt Kramer (amerikai borszakíró) és Ripka Gergely (borszakíró, a Táncoló Medve és a Tokaj Guide szerzője).

A Jövő Borásza Ösztöndíjra borász hallgatók pályázhatnak és többek között egymillió forintot lehet nyerni külföldi szakmai gyakorlatra.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra