Hírek

MKO

2022. április 3.

pizza , lázár chef

A pizza nem csupán egy tészta, hanem egy olyan étel, ami embereket, nemzeteket, országokat köt össze. A pizzakészítés hagyomány, kultúra és életérzés, ráadásul az ízletes tésztának és a változatos feltéteknek köszönhetően, szinte mindenki szereti.

A pizza készítésében az olaszok verhetetlenek, ezért is rendkívüli vállalás és kihívás, hogy a 2022. április 5-7. között Olaszországban, Pármában megrendezendő Pizza Világbajnokságon magyar csapat is indul, ráadásul

mindegyik verseny-kategóriában: klasszikus pizza, serpenyős pizza, pizza lapáton pizza, gluténmentes pizza vállalták a megmérettetést.



A csapat tagjai, Kovács Lázáron (Lázár Chef) túlmenően magyarországi pizza séfek, illetve tapasztalt szakértők: Damu László, Dömők Zsolt, Takács Márk és Paduraru Alexandru. A Circo pizzériában tartott felkészülési nyílt napon mutatkoztak be a különleges versenypizzák.

Kovács Lázár és Damu László konyhai séf-pizza séf párosa a klasszikus kategóriában, duóban indulnak. Ennek a lényege, hogy a pizza séf begyúrja és elkészíti a tésztát, a konyhai séf pedig megalkotja a feltétet, és közvetlenül a zsűri előtt díszíti látványosan és villámgyorsan a versenypizzát.

A versenyre a csapatoknak maguknak kell biztosítaniuk az alapanyagokat. A magyar csapat természetesen hazai alapanyagok felhasználásával fogja elkészíteni a versenypizzákat - ezek között

olyan izgalmas hozzávalók is helyet kapnak, mint a pálpusztai sajt vagy az édes eper paradicsom, amelynek cukorfoka vetekszik az olaszokéval.


A versenyzők két pizzával készülnek. „Az egyik egy ázsiai fűszereket és ízvilágot felvonultató pizza lesz, a másik pedig egy húsmentes pizza, amiben a grillezett zöldségek, a kerti fűszerek kapnak igazán nagy figyelmet." – tette hozzá Lázár Chef.

Damu László és Paduraru Alexandru konyhaséfek évente fejenként mintegy 80 ezer pizzát készítenek el, és húsz éve napi szinten képzik magukat. „Számos irányzat létezik, és számos tényező határozza meg azt, hogy mitől lesz magas minőségű egy pizza. A lényeg talán a gondosan, hagyományos módszerekkel elkészített tészta, a minőségi alapanyagok és a magas hőfokú kemence, amelyben kb. 1-1,5 perc alatt el tud készülni a pizza." – mondta Damu László.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra