Hírek

Orbán Szilvia

2021. november 15.

vaj , Great Taste Awards , Golden Fork Awards , Sublime Butter , Ridiculous No55

A világ egyik legkiválóbbjának választott brit vajért, ha megkóstolnánk, tízezreket kellene fizetnünk.

A Ridiculous No55 névre keresztelt, homáros-rákos vaj nemrég három csillagos értékelést kapott az idei Great Taste Awards-on. A csúcsminőségű terméket a Sublime Butter nevű, nyugat-londoni – közelebbről: richmondi – illetőségű családi vállalkozás készíti.

A luxusvaj természetesen nem érkezhet szokásos műanyagtégelyben vagy fóliacsomagolásban, sokkal inkább egy kézműves, egyedi üveg-kerámia vajtartóban, ami egy olasz mester munkáját dicséri.



„A Great Taste Award lényegében az ételek Oscar-díja” – fogalmazott a cég alapítója, Chris Mair. „Mivel itt három csillagot kaptunk, automatikusan bejutottunk a Golden Fork Awards jelöltjei közé is; a díjazottak bejelentésére pedig október 17-én került sor. Nagyon drukkoltunk” – mesélte Mair, pedig nem kellett volna izgulni: a különleges vaj ezt a megmérettetést is megnyerte a régiójában. „Valahol az egész annyira képtelen: minden látszat ellenére, komolyan nem öltünk vagyonokat az összetevőkbe.”



A brit homárral, devoni rákkal, kaviárral, citrommal és édesköménnyel ízesített vaj illusztris társaságba került: a görögországi Tavros Atticáról való mandarinkrém, illetve a Szingapúrról származó, kiváló nyersméz közé.

A díjak mögött a The Guild of Fine Foods (GFF) nevű szövetség áll, amelyhez

idén a világ 108 országából összesen 14.113 nevezés érkezett – mindezek ismeretében még nagyobb a súlya az elismerésnek.

A győzteseket egy 350 tagú – szakértőkből, séfekből, kereskedőkből, ételkritikusokból álló –zsűri szavazta meg, egy „vak kóstolás” után.

„Biztos lehetsz benne, hogy a vaj kiváló, ha semmi másra nem vágysz, csak hogy kanálszámra ehess még belőle, bármiféle kenyér vagy pékáru nélkül is”

– magyarázta az egyik zsűritag. „Elképesztően izgalmas és innovatív ez a termék! Az állaga is remek, valóságos élmény a szájnak, a nyelvnek. És az íze…! Az édeskömény és a citrusok kifinomultságához a rákfélék egy jó adagnyi luxust is adnak.”



„Az ízélmény kitűnő, a vaj szinte elolvad az ember szájában, közben pedig csodásan érződik a homár és a rák íze” – fejtegette egy másik zsűritag. „A tengeri herkentyűk édeskésségét pedig ízléssel egyenlíti ki a citrom. Ez a vaj az ízek csodás összharmóniája, amiben a minőségi vaj, a tenger aromái és a fűszerek egyensúlya tökéletesen érvényesül. Az édesköményt, erőteljes íze miatt nagyon könnyű túladagolni, de ez esetben nagyon odafigyeltek erre – ez a vaj egyszerűen ellenállhatatlan.”

A rangos elismerés várhatóan sokszorosára növeli a termék iránti érdeklődést, és jelentősen gyarapítja a kis, családi vállalkozás eladásból származó bevételeit – a termék egyelőre Nagy-Britannia néhány kiválasztott kereskedőjénél, minőségi, kézműves élelmiszereket árusító gazdaboltokban és henteseknél – kapható, az ára 95 font, nagyjából 40 ezer forint.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra