Hírek

Gonda Mariann

2022. február 6.

olimpia , peking

A nyitóünnepséggel elstartolt a XXIV. téli olimpia a kínai fővárosban, amely a tokiói nyári játékokhoz hasonlóan a koronavírus járvány fenyegető légkörében zajlik. A biztonságos lebonyolítás érdekében a szervezők a már unalomig ismert óvintézkedéseken túl az élelmiszeripar legmagasabb szintű technológiai újításait is segítségül hívták.

Négy év felkészülési munkáit teheti semmissé vagy boríthat papírformát egy pozitív teszt, ezért aztán teljesen érthető, hogy a legszigorúbb biztonsági protokoll van érvényben az olimpiai faluban. A maszk, a védőöltözet, a folyamatos fertőtlenítés, a távolságtartás és a naponta végzett tesztek ellenére is akadnak olyan helyzetek, amelyekben a fertőzés kockázata magas. Az étkezdében töltött idő például pont ilyen.

Kép: Beijing 2022 Facebook

3 helyszínen közel 2900 versenyző (plusz a szakmai stábok, a sportdiplomaták, a sajtómunkások…) ellátásáról kell gondoskodni, ennyi ember etetése normál körülmények között sem kis feladat.

Kantin a jövőből

A nap 24 órájában nyitva tartó éttermek bejáratánál kijelző mutatja, hogy éppen hányan tartózkodnak a kantinban, így a sportolóknak lehetőségük van egy kevésbé frekventált időpontban visszatérni. A szervezők nem bíztak semmit a véletlenre és a legrizikósabbnak tartott emberi tényezőt a lehetőségekhez mérten kiiktatták a folyamatokból.

A nagyrészt robotszakácsok által készített ételeket a mennyezeti sínrendszeren közlekedő robotpincérek juttatják el közvetlenül a plexi fallal fakkokra osztott asztalokhoz.

Még koktélkeverő és fagyiadagoló masinákat is üzembe állítottak, ha valaki efféle kényeztetésre vágyna.

Aki mellőzné a társaságot, az szobaszervizt is igénybe vehet, amelyet 100 százalékban covidbiztos guruló fridzsiderek teljesítenek. Az intelligens eszközök képesek előre meghatározott útvonalon haladni, az útjukban álló akadályokat kikerülni és szükség esetén maguktól visszatérni a töltőállomásra, ahogyan azt a háztartási robot porszívókról már megszokhattuk.


A futurisztikusnak tűnő eszközök valójában már évek óta ostromolják a vendéglátó szektort, de komoly lendületet a pandémia következtében kaptak.

Az állandósult munkaerőhiányra, a kevesek számára vonzó monoton munkafolyamatokra, a fokozott élelmiszerbiztonsági előírásokra hatékony megoldást nyújtanak a robotok.

A kínai high tech ipar pedig csak megragadta az olimpia nyújtotta lehetőséget, hogy termékeit élesben tesztelje és a világ elé tárja.

A legnagyobb fejtörést minden bizonnyal a fertőzésveszély kiküszöbölése okozza a szervezőknek, de ezen kívül egyéb vállalásokat is teljesíteniük kell. A green hosting vagyis a zöld vendéglátás jegyében környezetbarát csomagolóanyagokat használnak, de arról nem szólnak a híradások, hogy tesznek-e valamit például a pazarlás csökkentéséért vagy fordítanak-e figyelmet a szezonalitásra.

Na, de mi kerül a tányérokra?

Amit biztosan lehet tudni, hogy az atléták speciális tápanyagszükségleteit, valamint kulturális és vallási meggyőződését maximálisan tiszteletben tartják, így a kínálatban mindig lesznek például halal, kóser és vegetáriánus fogások.

Kép: Beijing 2022 Facebook

Az ételek 70 százalékban a nyugati világ ízlését tükrözik, a maradék 30 százalék azonban lehetőséget ad a földrésznyi méretű ázsiai ország gazdag kulináris örökségének bemutatására. Ráadásul
az olimpia egybeesik a kínai holdújév ünneplésével, ennek apropóján tradicionális ünnepi fogások is bekerültek a repertoárba.

Az olimpia és a paralimpia ideje alatt összesen mintegy 678 féle ételt kóstolhatnak meg a sportolók, naponta kb. 200 különböző fogást. A menü összeállításán dietetikusok, sportszakértők és szakácsok együttes erővel munkálkodtak, a végleges változatra a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak is rá kellett bólintania.

48 alapanyagot a doppingtesztekre gyakorolt hatásuk miatt eleve kilistáztak, az ételek elkészítése során így is több mint 400 hozzávalóból főznek.

A kiszolgálás megkönnyítése végett 12 tematikus pultot alakítottak ki, ahol a versenyzők kedvükre válogathatnak.

Helyet kapnak többek között a kínai (a pekingin kívül a szecsuáni, a kantoni és a shandong is), az ázsiai konyha, nemzetközi ételek, a pizzák és tészták, saláták, friss gyümölcsök, gabonafélék, pékáruk és sütemények.


A kínai gasztronómia legnépszerűbb fogásait kóstolhatják meg a vendégek, köztük csípős-savanyú levest, pekingi kacsát, zöldhagymás pirított bárányt, mu-shu sertésragut, bablisztes zsemlét, sárgaborsóból készült süteményt.

Erős lesz az édesvízi és tengeri halkínálat is, csakúgy mint a változatos formában elkészített zöldségek és gőzgombócok. Az ázsiai asztalnál lesz (a teljesség igénye nélkül) japán miso leves, pirított tészta, teriyaki csirke, koreai kimchi.

Kép: China Daily

Elmaradhatatlan a pizza (amelyből kilencféle készül), a tésztákhoz többfajta szószból lehet választani, és a tápláló tojásételekből (főtt tojás, rántotta, különböző omlettek, spenótos tojástekercs) is széles lesz a választék. A húskedvelők sem maradnak éhen, a frissen készített burgereket, steakeket guruló robotok viszik ki az asztalokhoz.

A sportlétesítmények területére kintről nem lehet ételt rendelni és a sportolók saját szakállukra nem indulhatnak gasztrotúrára a bentlakás ideje alatt - de az ázsiai konyha népszerűségét és a pazar választékot elnézve ez vélhetően nem túl nagy áldozat.

Forrás: China Daily