Hírek

Horváth Balázs

2021. szeptember 17.

A korábban csak fehéreket palackozó, néhány hektárnyi területen dolgozó borászat viszonyítási pont lett, és ma már két borvidékről 50 hektárról szüretel, és az ünnepi alkalomra a hosszú ideig seprőn tartott pezsgőkülönlegességük nyakát is lekaszabolhatták egy szablyával.

Mindössze 1-2 hektár és egy a pince az Öreghegyen: ezt vásárolta meg 1996-ban az Ottrubay házaspár Báthori Tibortól. A borásznak köszönhetően az etyeki bor már ismert volt az országban (1992-ban az Év Bortermelőjének választották), ám akkoriban a Kúria csak fehérborokat palackozott, évente néhány ezret. Ezekben az években az Etyeki Kúria elsőként telepített Pinot Noir szőlőfajtát – mára ez a térség egyik meghatározó fajtája.


Negyed évszázad alatt a borászat területe jócskán megnőtt, 2012-ben elkezdődött az új borászati üzem építése az Öreghegyen, egy évvel később pedig már itt készültek a borok. Ma közel ötven hektárnyi területen termő szőlőből palackoznak bort. (27 az etyeki borvidéken, 22 hektár pedig Sopron környékén). Az etyeki öt dűlőben ma összesen hat fajtával dolgoznak (Pinot Noir, Pinot Blanc, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Szürkebarát, Királylányka), a soproni területekről származik a Kékfrankos és a Merlot boraik alapanyaga – ezeket is Etyeken dolgozzák fel. A kezdeti pár ezres palack száma ma már közel 300 ezer.

A növekedésben és abban, hogy a kezdeti sikereket követően is megőrizte kiemelt pozícióját az ország bortérképén nem kis szerepe van Mérész Sándor főborásznak, aki 2009 óta erősíti az Etyeki Kúria csapatát.

A borász sikert sikerre halmoz, az Etyeki Kúria az elmúlt évtizedekben számos külföldi és hazai szakmai elismerést kapott.

A főborász az Etyeki Kúria jelenlegi legnagyobb kihívásának a jövőre való felkészülést, a klímaváltozás hatásaira adott megfelelő választ tekinti. A borászat, amennyire csak lehet, igyekszik a lehető legkisebb környezeti terheléssel dolgozni, a közel 200 ezer szőlőtőkét innovatív megoldásokkal művelni.

A borászat nyitott az újdonságra, és a negyed évszázados évfordulóra pezsgőt készít. A bemutatott, limitált példányszámú, 2500 palackos, 25 hónap érlelés után piacra kerülő, hagyományos módszerre készülő pezsgő igazi csemege. Ennek a nyakát csapták le ünnepélyes keretek közt egy szablyával (Sabrage) a születésnapi ünnepségen.

Nagy Vince a borászat kereskedelmi és cégvezetője szerint a buborékos termékvonal egyre fontosabb a kúria életében, és a korábbi frizzante és a sparkling sauvignon blanc mellé érkezik egy charmat tankpezsgő is, és a most bemutatott pezsgőkülönlegesség is.

A borkészítés mellett az Etyeki Kúria a vendéglátás felé is nyitott a közelmúltban. Az Etyeki Kúria borbárja után a 2021-es évtől helyet kapott a Kúria életében a vendéglátás is: Szerepi Szabolcs üzletfejlesztési és cégvezető irányításával a Kúria boraihoz illő, elsősorban helyi termelők alapanyagaiból készült (farm-to-table) gasztronómiai élményben lehet részük az idelátogatóknak. A hétvégi ételkínálaton túl október közepétől havonta borvacsorákat szervez az Etyeki Kúria, ahol a borászat különleges tételeit kóstolhatjuk a kifejezetten ezekre az alkalmakra készülő fogásokkal.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra