Hírek

Magyar Konyha

2022. szeptember 20.

A sörök és sajtok eddig leginkább egymás kísérőjeként alkottak párost, most azonban a Szarvasi Mozzarella és a Fehér Nyúl egymásra találásának köszönhetően ugyanarról az alapról indulva született meg egy könnyed, sós-savanykás sör, amelyben kiváló harmóniát alkotnak az ízek.

Fakadhat-e egy tőről sör és sajt? Nem lehetetlen, az eredmény pedig egy kellemes, könnyű sör, amelynek ízében frissességet adó gyömbér, koriandermag és némi savanyúság keveredik.


A Szarvasi Mozzarella nyári fogyasztói kampányában a friss sajtokban rejlő sokszínűséget mutatta be, hiszen a mozzarella, a ricotta és a mascarpone mindenféle típusú ételben jól használható, előételtől a desszertig vagy épp a grillrácson. Ráadásul a mozzarella és a ricotta ugyanazzal a baktériumkultúrával indul (a ricotta voltaképpen a mozzarella készítésekor kicsapódó savó újramelegítésével készül), ezért felvetődött a kérdés, mi mindenre használható még ugyanez a preparátum? Ekkor merült fel a sör készítésének ötlete, hiszen a sour (savanyú) sörök erjesztésekor is lactobacilusokkal indul a főzés folyamata.


Főzde tekintetében a Fehér Nyúlra esett a választás, hiszen az nem csupán sörökben erős, hanem saját barbecue csapatuknak köszönhetően az ételkészítés sem áll távol tőlük. Ezután a Szarvasi Mozzarella ki is választotta a célnak legmegfelelőbb, általuk is használt fior di latte kultúrát, amit egyenesen Olaszországból vittek a Soroksári úti főzdébe. Az édes sörléhez július közepén adták hozzá a baktériumkultúrát, ami körülbeül másfél nap alatt elérte a kívánt savanyúságot, ezután jöhetett a folyamat többi része, a komlóforralás és ízesítés, majd a sörélesztővel irányított erjesztés. A kész sör végül augusztus végén került 0,33-as dobozokba és söröshordókba. Így született meg a hivatalosan „gose” típusú, korianderrel és gyömbérrel gazdagított kollaborációs sör, amely többek közt grillezett mozzarellához is jól párosítható.


A tételek egy részét Mozza’ Vita néven a Szarvasi Mozzarella partnerei és beszállítói kapják, másik részét a Fehér Nyúl La Donna néven hozta forgalomba, két különálló, egyedileg tervezett címkével.



Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra