Orbán Szilvia
2021. november 24.Hálaadás , USA , Egyesült Államok , pulyka , sütőtökös pite , felmérés
Tízből egy amerikai akár hét nap múlva is rájár a hálaadásnapi finomságokra.
Az Egyesült Államokban hagyományosan a Hálaadás napjával – amelyet minden évben, november negyedik csütörtökén, idén 25-én tartanak – indul az ünnepi időszak, amikor az emberek megajándékozzák egymást, a sokszor nagyon messze élő családok is végre összegyűlnek, és jó nagyokat esznek. A szakértők szerint azonban az idei hálaadásnapi vacsora sokban különbözik majd a tavalyitól. Egyrészt azért, mert 2020 novemberéhez képest változott a járványügyi helyzet, másrészt pedig azért, mert az élelmiszerárak közben látványosan megemelkedtek.
A FinanceBuzz csapata ezért 1200 amerikai felnőtt bevonásával reprezentatív kutatást végzett. Elsősorban azt szerették volna megtudni, hogy a pénzügyi nehézségek hogyan befolyásolják azt, hogy mi kerül az ünnepi asztalra, illetve, hogy az amerikaiak szerint jelenleg melyek a legfontosabb hálaadásnapi ételek.
A kutatásból kiderülő legfontosabb megállapítások:
- az amerikaiak csaknem kétharmada (63%) arra számít, hogy az ünnepi vacsora idén többe fog kerülni, mint korábban
- nagyjából minden negyedik ember úgy véli, hogy ebben az évben spórolnia kell az ételeken a magasabb élelmiszerárak miatt
- a hálaadásnapi vacsorát az amerikaiak átlagosan 3,36 napig eszik, ugyanakkor minden tizedik (pontosan 11%) ember még egy hét után is a maradékból falatozik
- az amerikaiak a hagyományokat követik Hálaadáskor: az asztalon a legfontosabb a sült pulyka, a töltelék és a krumplipüré, míg a legnépszerűbb ünnepi desszert a legtöbb otthonban (45%) még mindig a sütőtökös pite
- a pillecukorhoz is ragaszkodnak: a nők 62, a férfiak 76 százaléka szerint elengedhetetlen a jelenléte az édesburgonyán
Drágább lesz az ünnepi vacsora
Az USA Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) adatai szerint az élelmiszerárak tavaly 3,5 százalékkal, míg idén ezidáig még további 2,5%-kal emelkedtek. Ezek a számok 75, illetve 25 százalékkal magasabbak a 20 éves, átlagos élelmiszerár-infláció mértékénél, írja a FinancialBuzz. Mindez rávilágít, hogy
A másik ok, ami miatt az idei ünnepi vacsora többe kerülhet, mint tavaly, az, hogy a megkérdezettek 39 százaléka a múlt évhez képest több embert tervez vendégül látni.
Az alanyok többsége úgy próbálja kivédeni a magasabb költségeket, hogy kifejezetten keresi (44%) az akciós termékeket, míg negyedük a szokásosnál több kupont használ fel (25%) ebben az időszakban. A megkérdezettek csaknem negyede (24%) nyilatkozott úgy, hogy visszafogja az élelmiszervásárlást, és nagyjából az ötödük (21%) válaszolta, hogy kevesebb vendéget hív idén.
Ami nélkül nem Hálaadás a Hálaadás
Függetlenül attól, hogy végül mennyibe is kerül, a Hálaadás sokaknak leginkább az ételről szól. A kutatás során a szakértők az alanyok számára megadtak egy 17 elemből álló étellistát, amelyek mindegyike hagyományosan a hálaadásnapi vacsora szerves része, s azt kérték a válaszadóktól, hogy erről a listáról válasszák ki azt a hatot, amelyek nélkül szerintük teljesen elképzelhetetlen az ünnepi asztal.
A válaszokból kiderült, hogy csupán hét olyan étel volt, amit a válaszadók legalább harmada elengedhetetlennek gondol, ezek közül is listavezető (68%) a pulyka. Talán meglepő, hogy bár magasan az élen áll a fontossági sorrendben, a pulyka sem létfontosságú mindenki számára: az alanyok 32 százaléka nem ragaszkodik az óriás madárhoz. Volt még egy étel, amit a megkérdezettek legalább fele elhagyhatatlannak gondolt, ez pedig a pulykatöltelék (51%), amit ma már gyakran teljesen külön tálalnak.
Megosztó kérdések
A legkedveltebb ünnepi fogásokkal kapcsolatban is felmerültek ugyanakkor vitás kérdések. Ilyen volt például az, hogy vajon az áfonyaszósz milyen formában kerüljön az asztalra – a megkérdezettek 68 százaléka úgy gondolta, hogy konzervből. A másik dilemma az volt, hogy vajon kell-e az édesburgonyára pillecukor? A nők 62, míg a férfiak 76 százaléka gondolta úgy, hogy igen.
A legnépszerűbb pite
Világos, hogy egyetlen hálaadásnapi vacsora sem érhet véget egy jóféle pite nélkül. Az alanyok 45 százaléka úgy gondolja, hogy a legalapvetőbb ünnepi pite még manapság is a sütőtökös. Idén a második helyre az almás változat került, ami az édesburgonyásat ütötte ki ebből a pozícióból.
Meddig eszik a maradékot?
Általános dolog – csakúgy, mint nálunk karácsonyt követően – hogy a hálaadási vacsora után még mindig halmokban állnak a finomabbnál finomabb ételek. Az ünnepi maradék felélésének gyakorlatilag majdnem ugyanakkora hagyománya lett, mint magának az ünnepnek, mutatnak rá a szakértők. A maradékok elfogyasztása, kreatív átalakítása – mondjuk levesekké, salátákká vagy szendvicsekké – hozzásegít, hogy az ünnep kevesebb pazarlással, így kevesebb ablakon kidobott pénzzel járjon.
Az adatokból kiderült, hogy az amerikaiak fele még további 2-4 napig eszi a hálaadásnapi maradékot; az átlag 3,36 nap lett. A megkérdezettek meglepően magas hányada (11%) nyilatkozott ugyanakkor úgy, ennél jóval több ideig – akár 7-8 napig is – járnak rá az eredetileg a Hálaadásra készült finomságokra.