Hírek

Orbán Szilvia

2021. december 10.

Hawaii , Oahu , sör , szennyezés , patak

Először a jellegzetes illat tűnt fel a helyieknek, aztán kiderült: a lábuknál egy 1,2 százalék alkoholtartalmú folyócska csordogál.

Aki olyan szerencsés, hogy eljut Hawaii valamelyik szigetére, nem hibáztatható, ha a tengerparti homokban ücsörögve, az ezerszínű naplementét figyelve legurít, mondjuk 1-2 doboz sört. A bulizósabbak pedig, hazaérve akár azzal is henceghetnek, hogy két hullámlovaglás között szinte fürödtek az alkoholban.



Ez utóbbi azonban a valóságban úgy is megtörténhet, hogy nem is számítunk rá – nemrég kiderült ugyanis, hogy Oahu szigetén egy alkoholos patak folydogál, de hogy pontosan mi okozhatja a jelenséget, az egyelőre nem teljesen világos.

Annyi nyilvánvaló, hogy a patak vize valahogyan szennyeződött. Miután híre ment az esetnek, a Hawaii News Now csapata elment Waipio városába, és független szakértőkkel elemeztette a folyócska vizét, ami meglepő eredményt hozott:

a sörillatot produkáló pataknak 1,2 százalékos az alkoholtartalma, sőt, 0,04 százalék cukrot is tartalmaz. 
Ez az erősség nagyjából negyedakkora, mint egy sima világos söré, de egy 0,4-0,5 %-os alkoholmentes sörnél háromszor erősebb.


Ha hihetünk a beszámolóknak, a vízben tényleg elég alkohol van ahhoz, hogy a környéket belengje a sör átható illata.



Úgy tudni, hogy pár nappal ezelőtt a vízgyűjtő csatorna – bár nem is volt eső a közelmúltban – annyira megtelt a szennyezett vízzel, hogy az egy közeli utat is elöntött.

A csatornából érkező víz először egy kis öblöcskébe érkezik, ahonnan továbbfolyik egy sziklafalon keresztül, majd 30 méterrel lejjebb – látványos zuhanás után – egy szurdokban landol.



„A napokban eljöttünk ide, és azt hittük, van itt egy kocsma.

Nagyon nyugtalanító ez az eset” – nyilatkozta Carroll Cox, környezetvédelmi aktivista, aki értesítette a hatóságokat.

A hivatal a bejelentést követően nyomozni kezdett, és kiderítette, hogy az alkoholszennyezés az esőgyűjtő vezetékrendszeren keresztül érhette el a természetes vizet. A szakértők visszakövették a csöveket, és arra jutottak, hogy az esettel a – közelben raktárépületekkel rendelkező – Paradise Beverages hozható kapcsolatba, amely Hawaii legnagyobb, alkoholos italokat forgalmazó cége.



Bár a forrást valószínűleg megtalálták, és azóta megszűnt a szivárgás is, a hivatal még mindig nem tudja, pontosan mi lehetett a szennyezés kiváltó oka.

„Jelen pillanatban állami szállítmányozási szakértők vizsgálódnak nálunk, de az Egészségügyi Minisztériummal is felvettük a kapcsolatot” – nyilatkozta a Paradise Beverages műveleti igazgatója, Anthony Rowe. „Elképzelhető, hogy tőlünk indult ez a dolog, ezért együttműködünk az illetékes hatóságokkal.”

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra