Hírek

Orbán Szilvia

2021. szeptember 13.

A Star Trek-borok – mert létezik ilyen – választéka most két új, különleges palackkal bővült.

Az 1966-ban debütált, eredeti Star Trek-tévésorozat ugyan csak három évadot élt meg annak idején, viszont az azóta eltelt időben a legendás sci-fi egy egész virágzó birodalmat épített ki, a rajongók nagy örömére. Sorra születtek a nagy mozifilmek, a számítógépes játékok, a spinoff sorozatok, az egyre szerteágazóbb történeteket taglaló könyvek, és még mennyi minden más – többek között 2019-ben egy bormárka is.

Igen, a brand alig néhány éve saját borok megálmodásába kezdett, és a borüzlet – hasonlóan az űrkalandok világához – maga is egyre terjeszkedik: a Star Trek Wines a napokban jelentette be, hogy az eddigi, négy palackból álló kollekció most két újabb változattal bővül.



A Star Trek Wines eredetileg két borral (Chateau Picard Cru Bordeaux, Bolygók Egyesült Föderációja Old Vine Zinfandel) indult, a Wines That Rock nevű borvállalattal együttműködésben. A prémium bormárka számára nem újdonság a kooperáció, hiszen saját, rockbanda témájú borai mellett készít borokat a Hallmark tévécsatorna, vagy a Downton Abbey számára is.
Egy évvel később, tavaly, a megállapodásnak köszönhetően két újabb bor született: a Klingoni Vérbor és a Bolygók Egyesült Föderációja Sauvignon Blanc.


Új év, új évad – nemrég kiderült, hogy a filmes elvet a márka a borok esetében is érvényesnek tartja, hiszen bejelentette: ideje köszönteni a legújabb két változatot (Bolygók Egyesült Föderációja Special Reserve, Andoriai Kék Chardonnay-t, illetve a Kardassziai Kanar vörösbor keveréket). Előbbiért 50, míg az utóbbi – meglehetősen egyedi – palackjáért 60 dollárt, azaz nagyjából 14800-17800 forintot kérnek.



S mivel egy kitalált (ha mégannyira bonyolult is) világ nem termelhet borokat, és nem tarthat borkóstolókat sem, a figyelmet más módon kell felkelteni. A fikciós helyekről származó borok éppen ezért most is meglehetősen vonzó megjelenést kaptak.

A most piacra dobott Andoriai Kék Chardonnay hű a nevéhez (és az a mögött álló humanoid faj bőrszínéhez), tehát meglepően kék színben pompázik – az indoklás szerint a gyártók ezzel „a színpompás Star Trek-italok előtt tisztelegtek”. A rajongók számára már maga a farnehéz palack is egy különlegesség: az üveget egy föderációs fémmedállal díszítették. A kék italról annyit tudni, hogy a Santa Lucia-felföldről származó, prémium chardonnay-ról van szó, amelyet a palackozás előtt 12 hónapig érleltek, és főként citrusos és barackos ízjegyekkel bír.

A Kardassziai Kanar egy izgalmas vörös házasítás, amit a készítők egy látványos, spirál alakú palackba töltöttek. Az üveghez háttérsztori is jár, ami szerint „a csapat olyan palackot képzelt el, ami hű az eredeti, filmben is látható kanar alakjához, így hosszú évekig kutatta a fentmaradt, az ötvenes-hetvenes évek időszakából származó, egyedi, kígyóra emlékeztető üvegeket, amelyekből csupán néhányra bukkantak, és amelyeket Dél-Olaszországban, 3D technológiával újraalkottak – ezzel megidézve a Galaxis egyik leglenyűgözőbb palackját.” Az unikális forma pedig egy különleges (cabernet sauvignon, merlot, petite sirah és petite verdot) keveréket rejt, ami gazdagságával és sötét színével szinte azonnal elbűvöli tulajdonosát. Aki kibontaná, a bor ízében főként a – bársonyos tanninokkal remekül működő – bogyós gyümölcsök (érett szeder, lédús áfonya) érvényesülését érezné.


Az új borok elővételben már elérhetőek a Star Trek Wines weboldalán, de akinek épp most jött meg a kedve a teljes kollekció beszerzésére, azt is megteheti: a hat palackból álló, „Full Armada” pillanatnyilag 299 dollárért vásárolható meg (a Star Trek-világot kedvelő gyűjtőknek külön pluszpont, hogy minden egyes palack számozott). Az új borokat is tartalmazó megrendeléseket, úgy tudni, novembertől indítják.

Kapcsolódó cikkek