Hírek

MKO

2020. október 19.

A Magyarország Cukormentes Tortája háziversenyét idén a székesfehérvári Szántó Éva nyerte meg Fűszeres sütőtökös ricotta torta alkotásával. A győztes édesség nem tartalmaz fehér lisztet és hozzáadott cukrot, kedvező szénhidrát - és kalória értékeinek köszönhetően a cukorbetegek étrendjébe is beilleszthető. A zsűri a döntőben 6 torta közül választotta ki a legjobbat.

A Magyarország Cukormentes Tortája háziversenyre rekordszámú, 35 nevezés érkezett, melyek közül a zsűri szeptemberi előválogatása alapján 6 versenyző jutott tovább. A döntősök Budapesten, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének székházában mutatták be kreációikat. A zsűritagok ezúttal - a járvány-helyzet miatti biztonsági intézkedéseket betartva - egymástól 1,5 méteres távolságban pontozták a versenyműveket.

A legnépszerűbb alapanyagok idén a málna, a szilva, az őszibarack, a sütőtök és a pisztácia voltak,

de akadtak finomságok, melyek elkészítéséhez olyan különleges alkotóelemeket használtak fel a hobbicukrászok, mint az avokádó, a rózsavíz, a bazsalikom és a menta.

Nándor László cukrászmester vezetésével a zsűri a győztes kiválasztásakor ugyanazt a pontozási rendszert követte, mint a profi cukrászok esetében a Magyarország Cukormentes Tortája versenyen: a szép kivitelezés, a harmonikus ízvilág mellett a torta állaga is fontos szempontnak bizonyult. Ezek mellett azokat a torták kerültek a díjazottak közé, melyek

készítői figyeltek az energiatartalom és az alacsony szénhidrát értékek egyensúlyára.


A versenyművek kóstolása után a zsűri a verseny legjobbjának a Fűszeres sütőtökös ricotta tortát választotta. Készítője, Szántó Éva a gyömbér, a sütőtök, a narancs, a ricottás krém és a zabpehely ízharmóniájával érdemelte ki a zsűritagok elismerését. A győztes sütemény kedvező tápérték-adatai: szeletenként 13,5 g szénhidrát és 220 kcal energia.

A különleges alapanyagokkal egyre több hobbicukrász sütött már a verseny fennállásának 9 éve alatt. A legötletesebb, legfinomabb alkotások közül a döntőbe számos gyógynövénnyel, gyógyhatású alapanyaggal készült torta is került. A zsűri idén különdíjjal értékelte a menta felhasználásával megalkotott Egy szelet barack tortát és készítőjét, a budapesti Lehoczky Tímeát, aki egy gyógyteákat, tinktúrát és könyveket tartalmazó csomagot vehetett át a Diabess Kft. felajánlásából.

A Magyarország Cukormentes Tortája programot az Egy Csepp Figyelem Alapítvány hozta létre, hogy alternatívát nyújtson az édességek kedvelőinek. Szakmai partnerei a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és a Wessling Hungary Kft. 

A profi cukrászok versenyében az idei győztes a pilisszentiváni JÓkenyér cukrászat hozzáadott cukor nélkül készült alkotása, a Szentivánéji Álom lett.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra