Magyar Konyha
2022. október 7.Vinkó József , Szellem a fazékból , paprikás csirke , Fényes Szabolcs , Krúdy Gyula , Jókai Mór
Legfőbb nemzeti ételünkről lesz a mai adásban szó, amely selymes paprikás-tejfölös szaftjával honfiúi keblünket és bendőnket simogatandja.
Ezen a héten a magyarok egyik kedvence, a paprikás csirke lesz a Szellem a fazékból című műsor főszereplője. Vinkó József és a magyar irodalom nagyjai ezzel a finomsággal lepik majd meg a hallgatókat október 8-án, szombaton reggel 9.30-tól a Kossuth Rádióban. Szó kerül az adásban egy késhegyig menő vitáról, mely a paprikás csirke névadóját keresi, lesz egy vicces anekdota Shopenhauerről, de mint rendesen, Jókai és Krúdy is elmondja majd a véleményét.
Az étel népszerűségét jelzi, hogy Fényes Szabolcs egészen odáig merészkedett, hogy Paprikás csirke címmel operettet írt. Fondor lelkületű fogadósok megkísérelték összezavarni a nagyérdeműt, a madarat hol csirkepaprikás, hol csirkepörkölt álnéven tűzték műsorra. Az igazi ínyenceket azonban nem lehetett megtéveszteni. Ha zsiradékban hagymát fonnyasztunk, ebbe tesszük – a tűzről levéve – a paprikát, aztán rá a húst, összekeverjük és kevés víz hozzáadásával főzzük, akkor az paprikás. Ha a feldarabolt húst zsír, víz, fűszer hozzáadása nélkül tesszük a lábosba és a saját levében pirítjuk, akkor az pörkölt. Az elsőből (habart tejföllel) lehet paprikás csirke, a második örök életére csirkepörkölt. A gasztronómia legnagyobb hamiskártyásai azok, akik azt állítják, hogy a paprikás csirke a csirkepörkölt tejfölös változata. Ezeknek ne higgyenek el semmit. Ők még brojlercsirkéből is képesek csirkepaprikást főzni.
Lemaradt a műsorról? Semmi baj, az adást a Médiaklikk.hu oldalon visszahallgathatja. Ha pedig kedve lenne gyorsan odatenni egy paprikás csirkét, receptet is adunk hozzá!
Kasuba László receptje
Hozzávalók 6 főre:
5 dkg libazsír
2 db vöröshagyma
20 dkg kápia paprika
20 dkg paradicsom
5 dkg fokhagyma
80 dkg csirkecomb feldarabolva
4 d l csirkealaplé
2 dl tejföl
1 ek liszt
köménymag
fűszerpaprika
só, bors
Elkészítés
A vöröshagymát apróra vágjuk, a libazsíron lassan karamellizáljuk, majd amikor aranybarna színt kapott, hozzáadjuk az apróra vágott kápiát, a paradicsomot, és így főzzük lassú tűzön tovább.
Amikor a paradicsomban lévő víz elpárolgott, félrehúzzuk, leturmixoljuk, hozzáadjuk a csirkecombokat, a fűszereket és az alaplevet, majd tovább főzzük kb. fél órán át.
Habarást készítünk, a paprikás szószból kivett mártással hőkiegyenlítjük, hozzáadjuk a maradék mártásunkhoz, kiforraljuk, és a mártást leszűrjük.
Galuskával tálaljuk.
Fotó: Balkányi László