Hírek

MKO, fotók: Princz Mihály, Pékmester

2021. június 11.

Eldőlt, melyek lehetnek 2021-ben az Év Kenyerei, illetve az Év Innovatív Kenyerei.

Az idén harmonikusabb, lágyabb ízekkel találkoztunk, mint a tavalyi versenyen, ahol a fűszerek, gyógynövények domináltak az Innovatív kategóriában. Ennek elsődleges oka az lehet, hogy változtak a szabályok, és az Innovatív kenyerek esetében szinte szabad kezet kaptak a versenyzők. Ők pedig inkább a technológiai újításokat helyezték előtérbe.
Szokatlan, nagyon erőteljes ízek így most nem voltak. A zöldségek, gyümölcsök, magvak használata, ezek párosítása volt most dominánsabb. Többségében olyan termékek kerültek a bírák elé, amivel inkább a gasztronómiai párosításokra, a fogyasztók szélesebb körének igényeire alapoztak a versenyzők.

Talán a legmerészebb házasítás idén az aszalt szilva és a tepertő kapcsolata volt.


A hagyományos, Szent István napi kenyér esetében előírás volt, hogy kovászos technológiával, legalább kétféle liszt felhasználásával készüljön, döntő részben gabonaőrleményekből, kizárólag magyar alapanyagok felhasználásával, adalékanyagok, célkeverékek nélkül, csak természetes alapanyagokból. A versenyzők itt a burgonyának, csicsókának, kukoricának adtak teret, a termékek jelentős részében szerepeltek alapanyagként.

A versenyfeltételek közt idén változás volt, hogy lehetett élesztő hozzáadásával és anélkül is készíteni a kovászt. A Magyar Élelmiszerkönyvi előírás jelenleg egyértelműen fogalmaz a kovász meghatározásánál (élesztő hozzáadásával készül), de egyrészről a szabályozás módosítása az Élelmiszerkönyvi Bizottság napirendjén kiemelt témaként szerepel a Pékszövetség javaslatára, másrészt

a fogyasztók igénye a spontán erjedésű kovásszal készült termékek iránt nőtt a pandémia időszaka alatt.


Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke a rendezvényen elmondta, a magyar sütőipar jelentős átalakulás előtt áll, amit már a fogyasztók is érzékelni fognak. Az 5-6 nagyüzem mellett azoknak a pékségeknek lesz esélye a talpon maradásra és a gazdaságos működésre, akik egyedi termékekkel, magas minőséggel szolgálják ki a vásárlókat. A szövetség kenyérversenye jó alkalom arra, hogy a pékek megmutassák tudásukat, kreativitásukat és egyben teszteljék új termékeiket a szakma és a fogyasztók előtt is, hiszen az újságírói visszajelzések ez utóbbira is lehetőséget kínálnak. "Örömmel tapasztaltuk, hogy a rutinos, évek óta versenyző pékek mellett idén sok új jelentkező is volt, akik remek termékekkel, szép eredményeket tudtak elérni." – mondta a szakmai szervezet vezetője.

A zsűrizés eredményére még várnia kell a versenyzőknek és a nagyközönségnek is, hiszen a szokásoknak megfelelően csak az augusztusi parlamenti sajtótájékoztatón jelentjük be, hogy melyik kenyér lett 2021-ben az Év Kenyere, illetve az Év Innovatív Kenyere.

A döntőbe jutott kenyerek:

SZENT ISTVÁN NAPI KENYÉR KATEGÓRIA


Édesburgonyás kenyér - Rubók Kft, Vecsés
Falusi kovászos burgonyás kenyér - Heim Sütöde Bt, Dunabogdány
Kézműves kenyér - Fejedelmi Pékség Kft, Tiszakécske
László kenyér - László és Szász Kft, Budapest
Nagyi kenyere - Rábai Sütöde Kft, Monor
Napkenyér - Fejedelmi Pékség Kft, Tiszakécske

INNOVATÍV KENYÉR KATEGÓRIA

Burgonyapelyhes cipó - Körös Pékség Kft, Kőrösladány
Édesburgonyás-kakukkfüves vekni - Coop Kápolna Zrt, Kápolna
Kézműves magvas kenyér - Fejedelmi Pékség Kft, Tiszakécske
Növényi színanyagokban és rostokban gazdag többgabonás, kovászos kenyér - Szegedi Sütödék Kft, Szeged
Okoskenyér - m-GEL Hungyary Kft, Budapest
Tokaji Aranykenyér - Balmaz-Sütöde Kft, Balmazújváros
Vásári Káposztás kenyér - Szega Camembert Kft, Budapest

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra