Hírek

Gonda Mariann

2021. április 1.

plakát , Buzás Aliz

Egy fiatal, Budapesten élő illusztrátor, Buzás Aliz ceruzát ragadott, hogy azzal segítsen kedvenc helyein, amihez a legjobban ért: rajzokkal. Illusztrációi felhasználásával poszterek, képeslapok készülnek, az árusításukból befolyó bevétel az utolsó fillérig az érintett vállalkozások túlélését szolgálja.

A pandémia kezdete óta soha nem tapasztalt összefogásról, számtalan szolidaritási akcióról érkezik hír külföldről és belföldről egyaránt. Kivétel nélkül mindenki hasznos szeretne lenni, a maga eszközeivel segíteni azokon, akiket a világjárvány - egészségügyi, pszichés, gazdasági vagy akármilyen - hatásai a legjobban sújtanak.

Nem ritka az sem, hogy épp olyan nyújt segítő kezet, aki maga is küzd a túlélésért.

Tisztában vagyunk vele, hogy a vendéglátás is épp csak vegetál, vagy fogalmazzunk optimistábban: igencsak hosszúra nyúlt téli álmát alussza. Kevés kivételtől eltekintve a bevételek szabad szemmel alig láthatóak, az állandó költségek szinte változatlanok, az állami segítség késik, a tartalékok fogynak, az erkölcsi támogatás jól esik ugyan, de nem véd meg a csődtől.


Pénzadományt elfogadni, mi több kérni azonban sokaknak sérti az emberi méltóságát, még ha borzasztó nagy szükségük van is rá.

Hogyan lehet úgy segíteni, úgy segítséget kérni, hogy az ne alamizsna legyen?

Születtek már erre remek válaszok, a találékonyság ebben sem hagyta cserben a vendéglátósokat. Főzős videókat forgatnak, koncertet közvetítenek, ajándéktárgyakat vagy később felhasználható utalványokat értékesítenek, jótékonysági vásárokat szerveznek.

De érkezik kívülről is segítség, például Buzás Aliztól. A szabadúszó grafikus munka mellett, szabadidejében készíti a plakátokat, amelyekbe az adott hely esszenciáját, a hozzá kapcsolódó személyes emlékeit igyekszik belesűríteni. Az elkészült munkák nyomdakész verzióját elküldi az éttermeknek, akik maguk gondoskodnak ezután a nyomtatásról, értékesítésről, a bevétel is közvetlenül hozzájuk érkezik.


Egyelőre hét plakát készült el, csupa olyan helynek, ahova Aliz maga is szívesen jár(t), ha lesz ideje folytatni a sorozatot, akkor is csak olyanoknak rajzol, amelyeket személyesen ismer.

Az eddigi szerencsések a Jedermann Jazz Kávézó, a Pasarét Bisztró, a Kuckó Café, a Coyote Café & Deli, a Tranzit Art Café, a Majorka Kávézó és Söröző, valamint a Kelet Kávézó és Galéria.

Néhányuknál már kaphatóak az alkotások, az A3-as plakát formátum 6000-8000 forintba, a képeslap pedig 500 forintba kerül.

Jedermann Jazz Kávézó

Február elején egy email útján szereztek tudomást a nem várt segítségről. A legjobb pillanatban, amikor a csapaton már csaknem úrrá lett a fáradtság és a kilátástalanság érzése. Ez a kedves gesztus a bevételi lehetőségen túl új lendületet is adott a gárdának. Máig mintegy 30 plakát és számtalan képeslap talált gazdára, 250 ezer forintnyi pluszbevételhez juttatva az éttermet.


A számos budapesti hely hamisítatlan hangulatát megörökítő Marcus Goldson “Girl at Jedermann” című képét is árulják, amelyet még 2019-ben festett a művész és a tavalyi bezárás óta önköltségi áron bocsát rendelkezésükre.

A Ráday utcai hely eddig is derekasan küzdött a talpon maradásért: tavaly tavasszal a náluk fellépő művészek felajánlott műveiből, ikonikus berendezési tárgyaikból rendeztek adományvásárt, székeiket örökbefogadásra kínálták fel vendégeiknek (lett is jelentkező mindre), Kulturális Étlap címmel videoklipeket forgatnak, élő kívánságműsort sugároznak.


Emellett minden nap 11 és 17 óra között várják az elviteles vendégeket - kiszállító cégekkel nem dolgoznak, mert hisznek a személyes kapcsolat erejében, még ha az a várakozás néhány percére korlátozódik is. Mindezeknek köszönhetően egyetlen munkatársuktól sem kellett megválniuk, amit kevés hely mondhat el magáról.

A 2010 óta működő jazz kocsma azok közé tartozik, akik a legnagyobb nehézségek közepette is gondolnak a legelesettebbekre.

November óta napi 50 adag ételt készítenek hajléktalan otthonok lakóinak a Budapest Bike Maffia “A szigorítás vacsorái” programja keretében. A Jedermann bekerült a Gasztrohős díj 10 döntőse közé, nem nyert ugyan, de “Felelősen a Krízishelyzetben” oklevéllel ismerték el példamutató társadalmi szerepvállalásukat.

Majorka Kávézó és Söröző

A Városmajorban is örömmel fogadták a kezdeményezést, de a 6000 forintért kapható plakátok eladásából befolyó pénzt ők sem maguknak tartják meg, hanem

a szomszédos János Kórház dolgozóinak készítenek belőle hamburgereket.


A Majorka 14 éve része a Városmajor életének, egy közkedvelt gasztrokocsma, ahol ugyanúgy megfordul a kisgyerekes szülő vagy a kutyát sétáltató nyugdíjas, mint az egyetemista vagy a focirajongó és ahol a sör- és borkedvelők is megtalálják a számításukat, csakúgy mint a húsimádók és a vegák.

A nehezített körülmények ellenére figyelmet fordítanak arra, hogy vendégeik továbbra is szezonálisan megújuló étlapról, szinte teljes kínálatból válogathassanak, elvitelre vagy kiszállítással.

Megtalálhatjuk őket a futárcégek felületein, de saját munkatársakkal is szállítanak házhoz.

A csapat a kényszerű zárva tartás idején sem tétlenkedik: füvesítenek, szeméttárolót építenek, falat festenek, hogy minél szebb környezetben fogadhassák majd újra vendégeiket.

Pasarét Bisztró

A Pasaréti téri buszvégállomás jellegzetes kockaépülete ad otthont a Pasarét Bisztrónak, amely az évek során nemcsak vendéglátóhely, hanem közkedvelt találkozóhely is lett. A többi étteremhez hasonlóan nagyon várják, hogy végre megnyithassák legalább a hangulatos teraszt és kerthelyiséget, addig is a napi menüből és a megszokott étlapról lehet rendelni, a házhozszállításról és ezáltal a személyes kapcsolat megőrzéséről saját kollégáik gondoskodnak.


A Buzás Aliz által rajzolt posztert sokan szeretik, az építészeti szempontból is érdekes bauhaus épület miatt, a kép az étterem rendelési felületén 8000 forintos áron vásárolható meg.

A törzsvendégek, akik kitartottak mellettük az elmúlt egy évben, ajándékba kapják a plakátot a rendelésük mellé.

Coyote Coffee & Deli

A Batthyány tér szomszédságában található Coyote ikonikus reggelizőhely és kávézó. Tulajdonosai, Emőke és István a tengerentúlról hazatérve 2008-ban álmodták meg olyannak, amilyennek ma ismerjük: helyben sütött pékáru és sütemények, prémium kávékülönlegességek, gazdag ebédkínálat szendvicsekkel, salátákkal, levesekkel, amelyekben Bicsár Attila kézjegyét is felfedezhetjük.


Széles és támogató vendégkörük izgatottan várja Buzás Aliz plakátjait, amely hamarosan kapható lesz a kávézóban, 6000 forintos áron.

Kuckó Café

A Vérhalom téri Kuckó kávézó jelenleg fagyizóként működik, a környékbeli gyerekes családok nagy örömére, de ez nem elegendő a kiadásaik fedezésére. Melegkonyhájuk átmenetileg szünetel, helyette glutén-, laktóz- és cukormentes sütemények készítésébe fogtak, amelyek iránt nagyobb igény mutatkozik.


A plakátkampányban némiképp kakukktojásnak számítanak: ők maguk keresték meg Buzás Alizt, hogy rajzoljon nekik is - aki megelőlegezve a bizalmat, eleget tett a felkérésnek. A grafika elkészült, hamarosan a vendégek is találkozhatnak majd vele. A kávézó korábban számos jótékonysági akcióban gyűjtött különböző célokra, most itt az alkalom, hogy visszaadjunk nekik abból, amit ők tettek másokért.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra