Hírek

MKO

2022. március 30.

hírek

Friss gasztrohírek röviden.

EZÜSTÉRMES A MAGYAR CSAPAT!

Március 23–24-én, hat évvel az első budapesti Bocuse d’Or Europe után ismét a magyar főváros adott otthont a világ legrangosabb szakácsversenyének, azon belül is az európai döntőnek, amelynek tétje a 2023-as lyoni világdöntőn való szereplés. Az európai válogatón részt vevő 17 nemzetből 10 jut tovább a végső megmérettetésre.

Magyarországot Dalnoki Bence, a Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje és commis-ja (segédje), Nyikos Patrik képviselte. A magyar csapat a verseny ezüstérmét hozta el,

a győztes a dán csapat lett, míg a harmadik helyet Norvégia szerezte meg. A legjobb commis címet a svéd csapat nyerte, a legjobb vegetáriánus tányér az Egyesült Királyságé, a legjobb hústálat Svédország szervírozta.


ALMAFÁINK LETŰNT DICSŐSÉGE

Nagyapáink gyümölcskultúrája maga volt az Eldorádó, mint tenyerüket ismerték szülőföldjük gyümölcsfajait. Ez az apáról fiúra szálló tudás, örökség mára elveszett – miként a Kárpát-medence almáskertjeinek zöme is a múlté. Ambrus Lajos íróként több évtizeddel ezelőtt merült alá a gyümölcsészet atlantiszi őstengerébe, és azóta hozza fel írásaiban leleteit:

tudósít eltűnt dicsőséges almafajtákról, kertekről és szenvedelmes, áldozatos életű kertészekről-pomológusokról.
E könyv gyümölcsészeti búvárlatainak summázata.


ÚJ ÉLELMISZER-PIRAMIS

Sokakat foglalkoztat, hogy étrendjük milyen hatással van saját egészségükre, ám kevesebben érdeklődnek a táplálkozás környezetre gyakorolt hatásai iránt. Az ábra, mely az Eating Well Magazin 2022. áprilisi számában jelent meg, abban segít, hogy mindkettőre tekintettel lehessünk. A bal oldalin az egészségügyi iránymutatások láthatók, míg a fordított piramis azt mutatja,

hogyan ehetünk klímatudatosabban, lökést adva ezzel akár a növényi táplálkozásra történő áttérésnek.


A MAGYAR KONYHÁVAL ERŐSÍT AZ ARCANUM

Az Arcanum adatbázis munkájának köszönhetően magazinunk,

a Magyar Konyha 1977–2002 között megjelent lapszámai április 1-jétől elérhetők.

Magyarország legnagyobb, egyre bővülő digitális periodika-adatbázisa folyamatosan teszi hozzáférhetővé több száz hazai tudományos és szakfolyóirat, valamint heti- és napilap minden lapszámát. A több millió oldalas szövegállományban történő keresés, a több száz kiadvány tartalomjegyzékének böngészése díjtalan, azonban a dokumentumok megjelenítéséhez előfizetés szükséges (arcanum.hu).

SZABADSÁG, EGYENLŐSÉG, ÍNYENCSÉG

A forradalom szelét érző nemesek pánikszerűen menekültek Párizsból, munka nélkül hagyva szakácsaikat.

Hogyan ébredtek öntudatukra a főzés nagymesterei, miként robbantottak ki gasztroforradalmat és hozták létre a francia étterem intézményét?

Erről szól Éric Besnard kosztümös filmje, a Szabadság, egyenlőség, ínyencség (Délicieux). A rendező a témát a francia identitás oldaláról közelíti meg, tehát azt az UNESCO által is elismert kulturális örökséget kívánja bemutatni, amely jócskán túlmutat az evésen mint alapvető szükségleten. A gasztronómia nélkülözhetetlen elemeinek része a kellemesen együtt töltött idő, a regionális sajátosságok, a francia vidék terményei és az idilli környezet is.

#NESZMÉLY

Tatán mutatkozott be az első neszmélyi közösségi bor. Ászár és Neszmély körzeteiből hat termelő mutatta be azt a bort, amivel szeretnék a borvidék identitását a jövőben határozottabban megjeleníteni és a fogyasztókban tudatosítani.

Friss, reduktív fehér házasítás – ami amúgy a borvidék talán leginkább gyakorolt stílusa.

Az ötlet Kamocsay Ákostól származik, törekvése, hogy ne csak a pincészeteket, hanem a borvidék nevét is jobban megjegyezze a közönség.


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra