Hírek

Kitzinger Szonja

2023. május 12.

pasta , tészta , Olaszország

Az olaszok a legnagyobb tésztafogyasztók a világon, de most nagy a baj: az országban radikálisan megemelkedett e létfontosságú élelmiszer ára.


Előfordulhat, hogy egyes országokban a fogyasztóknak nem tűnik fel a spagetti árának emelkedése, de az nem Olaszország. Itáliában, ahol ez az élelmiszer a nemzeti identitás része, illetve az emberek 60 százaléka naponta eszik tésztát, mindez nem maradhat észrevétlen.


A lakossági forrongás oka, hogy márciusban a tészta ára 17,5 százalékkal drágult az egy évvel korábbihoz képest. Az árugrás több mint kétszerese az olasz fogyasztói inflációnak annak ellenére, hogy a búza ára csökkenő tendenciát mutat.


Az, hogy az emelkedő árakat a termelési költségek növekedése okozza, vagy a vállalati kapzsiság mellékterméke, vita tárgyává vált az olasz fogyasztók és cégtulajdonosok körében. 




Fogyasztói csoportok spekulációval vádolták a gyártókat, és hivatalos feljelentést tettek, kérve a hatóságokat, hogy vizsgálják meg a drágulás okát. "A tészta jellemzően csak durumbúzából és vízből készül, ezért a búza árának korrelálnia kellene a tészta árával" – érvelnek az aktivisták. A nyersanyagok, köztük a durumbúza ára azonban 30 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbihoz képest – áll az Assoutenti fogyasztóvédelmi szervezet közleményében.


A termelők azzal védekeznek, hogy itt nem csupán durumbúzáról és vízről van szó, számos tényező – köztük a magasabb energiaárak, az ellátási lánc zavarai és az infláció – növeli a költségeiket.


A vita jelenleg ott tart, hogy a kormány válságértekezletet hívott össze. Annál is inkább, mert a tészta náluk nem tréfadolog: szimbolikus, érzelmi, kulturális értéket képvisel, egyúttal a nemzeti identitás része. Tésztát márpedig enni kell!



Recept ajánló