Hírek

Orbán Szilvia

2021. november 29.

Fény derült egy évszázados titokra: valamelyik rezidenciából titkos alagút vezet London egyik elit koktélbárjába.

Ha valaki a britek koronás fője, vitathatatlanul elképesztő kiváltságokat élvezhet. A pompa, a luxus és az extra figyelem persze a királyi család más tagjait is életük végéig kíséri – ha kérnek belőle, ha nem. S bár a kitüntetett érdeklődés nem mindig kívánatos, a ranggal járó privilégiumokat azért valószínűleg örömmel fogadják az angol kékvérűek.

Az őket körbevevő luxust egy átlagember talán nem is igazán tudja elképzelni, de nemrég a szokásosnál egy kicsit jobban is beláthattunk a lapok mögé – a királynő unokája, Eugénia hercegnő férjnek jóvoltából, aki „elszólta magát" egy újságíróval történő beszélgetés során, így fény derült a királyi család egy régi titkára.



Richard Eden, a Daily Mail szerkesztője a saját Twitter-oldalán osztott meg egy történetet, ami szerint Eugénia férje, Jack Brooksbank – aki egyébként a Casamigos nevű tequilamárka nagykövete is – egy partin elkotyogta neki, hogy a Szent Jakab Palotából, a londoni utcák alatt, egy titkos alagút visz egyenesen a híres Dukes Bárba. Az elit koktélbár az ötcsillagos Dukes Hotelben található, és egy sima martiniért csekély 17 fontot, vagyis nagyjából 7300 forintot kérnek.

„Van egy alagút, ami a Szent Jakab Palotát és a Dukes Bárt köti össze” – pletykálta el egy Kensington-beli Casamigos-partin Brooksbank, állítja az újságíró. „Jómagam még sosem próbáltam ki, de örömmel lecsekkolnám” – folytatta állítólag a könnyelmű családtag.



Az igazsághoz azért az is hozzátartozik, hogy az egykori királyi rezidencia már hosszú ideje nem szolgál királyok és királynők otthonául, egészen pontosan azóta, hogy az 1800-as években Viktória átköltözött a Buckingham Palotába. 

A Szent Jakab Palota jelenleg elsősorban irodáknak és hivatalos eseményeknek ad otthont, így a titkos alagutat valójában több eséllyel használhatja egy élelmes hivatalnok, mint maga a királynő.

A palota ráadásul még a XVI. században épült, s akkoriban még sem a hotel, sem a bár nem működött, ezért a két, közeli épület közötti alagút eredetileg nyilvánvalóan nem titkos dőzsölési szándékkal épülhetett, állítják a szakértők. Ezek ismeretében gyanús, hogy inkább egy jól irányzott marketingfogásról lehet szó a "kiszivárogtatás" kapcsán.

Bár a tények makacs dolgok, és az alábbi forgatókönyv nem valószínű, hogy előfordult valaha is, de azért gondolatban eljátszadozhatunk a gondolattal: milyen lenne, ha a bárban épp csendesen iszogató vendégek arra lennének figyelmesek, hogy a semmiből, pontosabban valahonnan a pincéből előbukkanna a koktélra szomjas angol királynő és teljes kísérete? Végtére is a legnagyobb kiváltság nem is az, amit megengedhetünk magunknak, hanem az, amit bármikor megtehetnénk, ha akarnánk, nem igaz?



Mivel II. Erzsébet kedvenc itala köztudottan nem a martini, hanem a gin és a Dubonnet, csak remélni tudjuk, hogy a bár tulajdonosa mindig tart belőlük egy-egy behűtött palackkal – puszta előrelátásból.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra