Hírek

Orbán Szilvia

2021. június 7.

Az angliai Lincolnshire számára fontosak a megyében található, régi italmérések: most embert keresnek, aki egy éven át a településeket járja, közben pedig dokumentálja a helyi kocsmák történelmét.

A kocsmajárás nem csak élvezeti és szociális szempontból bír értékekkel, de a kultúrához is adhat – ha jól csinálják. Világszerte hallani lehet olyan csoportokról, akik az ivók látogatása közben a vendéglátóhely történelmét is feltérképezik. Már többször bebizonyosodott, hogy az ilyen kezdeményezések – történeti szempontból – igazi gyöngyszemekre is bukkanhatnak egy-egy kocsma tanulmányozása során, erre pedig akár az ügyet a szívén viselő, hivatali apparátus is felfigyelhet.


Ez történt az angliai Lincolnshire-ben is, ahol a megyei tanács nemrég új álláshelyet nyitott meg „örökségi projekt hivatalnok” megjelöléssel. Az ideális jelölt a követelmények szerint legyen lelkes és kreatív – ami nem tűnik túl hálátlan feladatnak, tekintve, hogy a pályázó feladata nem más, mint a megye (Grimsby és Boston közötti partszakaszán található) kocsmáinak építészeti, illetve szociális-történeti kutatása lesz.

A megyei tanács szerint az új projekt – ami a „Fogadók a margón” nevet kapta, és amit a kormány is támogat – több szempontból is nagy jelentőségű. Egyrészt a pillanatnyilag meglehetősen szegényes helytörténeti adatok gazdagítása szempontjából fontos, másrészt amiatt, hogy az emberek figyelmét felhívja a jelenleg válságban lévő ágazatra, amelyet a bezárások, illetve a világjárvány által okozott sokkból való lassú gyógyulás réme egyaránt fenyeget.


Az első hallásra minden nagyivó álmának tűnő álláshirdetésről azért hamar kiderül, hogy messze nem csak egy 52 hétig tartó tivornyát takar, de azért tartalmaz némi bizakodásra okot adó, rejtett utalást is.

Az ideális projekt hivatalnok a leírás szerint például jó, ha „képes a helyi kocsmák támogatására és ünneplésére”, elvárás, hogy „magabiztos kommunikátor legyen, aki képes akár egy nem szokványos közönség hatékony lelkesítésére és inspirálására”, ráadásul az sem árt, ha „kellő rálátással bír az italmérések gazdasági és szociális szerepére” is.

Mindezért a megye versenyképes fizetést, évi mintegy 26-29 ezer fontot (kb. 11-12 millió forint), és számos egyéb juttatást kínál. A hirdetésben azt is megjegyzik, hogy a pozíció egy úgynevezett pilot program része, tehát a hivatal azt tervezi, hogy siker esetén, a jövőben a megye más részein, sőt, Anglia többi megyéjében is indítanak hasonlót.


A mostani pályázón tehát elég nagy a nyomás, nehogy elszúrja – vélhetően a „kocsmai örökséget” szívügyének tekintő törzsvendégek országszerte árgus szemekkel figyelik a munkáját, várva az újabb lehetőségre.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra