Hírek

Orbán Szilvia

2022. június 16.

sajt , sajtgurítás , Gloucester , cheesrolling , Double Gloucester , bajnok

Történetében először győzött egy amerikai nő, míg a férfiak között visszatért a nagy bajnok a Gloucester-beli, nyaktörő versenyen.

2019 óta először, a több tucatnyi vakmerő versenyző, és a bámészkodók legnagyobb örömére, néhány napja újra megrendezték a híres sajtgurító versenyt Nyugat-Angliában. A Gloucesterben nagy hagyománnyal bíró Cooper’s Hill Sajtgurítás az idők során nemzetközi ismertségre tett szert, de a versenyeket a koronavírus-járvány miatt az utóbbi években nem rendezhették meg. Idén viszont végre újra gurulhattak a Double Gloucester sajttömbök – és nyomukban a nyaktörő mutatványra vállalkozó bajnokjelöltek is.

2022-ben több versenyszámban is történelmi eredmény született.



A férfiak első versenyén 25-en indultak, és a célba végül egy ismerős – ámbár sárral borított – arc ért elsőként: Chris Anderson elképesztő teljesítménnyel,

idén már 23. alkalommal nyerte meg a lejtőnfutást. A sajtgurítás ultimate bajnoka – aki már eddig is rekorder volt, 2018-ban pedig hihetetlen, hármas győzelmet aratott – a célba érve kijelentette, hogy kislánya megszületése után, most már tényleg ez volt az utolsó versenye.

„Annyira meg voltam rémülve a rajt előtt” – foglalta össze az érzéseit a bajnok.

A második férfi számban egy másik helyi, Jamie Evans diadalmaskodott a 183 méteres, hajmeresztően meredek domboldalon, míg a harmadikban holtverseny született: a belga Robbe Gabriels és az egyiptomi Amr El Shourbagya egyszerre csapott a célba. A BBC-nek az ámokfutást követően már azzal viccelődtek, hogy ha lenne náluk kés, most felvágnák a győztesnek járó több kilós sajtkorongot, hogy megoszthassák.

A nők között, a verseny történetében

először avattak amerikai bajnokot,

Abby Lampe, egy észak-karolinai, frissen végzett egyetemista személyében. A nagy sajtot elnyerő, eltökélt lány megérdemelten győzött, a videókat látva nem kímélte magát.



Az ifjú bajnoknő már a Sports Illustratednek is nyilatkozott, és elmondta, hogy nagyon is komolyan vette a felkészülést: először még otthon, az Egyesült Államokban edzett, aztán a helyszínre érkezve is kipróbált néhány lejtőt.

„A Dorothea Dix Parkba mentem, ami egy Raleigh melletti terület. Ott kerestem magamnak néhány ígéretes dombot.

Nagyon élveztem, meg minden, de aztán rá kellett jönnöm, hogy ezek sehol sem voltak a Cooper’s Hill félelmetes lejtőjéhez képest.



Összehasonlíthatatlan a különbség. Végül visszamentem a szobámba, és hosszú órákon át néztem a korábbi évek versenyeiről készült felvételeket, próbáltam elemezni az indulók stratégiáit, gördülési technikáit.”

Amint látszik, a lelkiismeretes felkészülésnek meg is lett az eredménye. Lampe már a rajtnál megszerezte az előnyt, aztán a többit intézte a gravitáció – ez pedig okozott pár lila foltot.

„A bal lábam lehorzsolódott, vannak karcolásaim, és a kezemen véraláfutások” – meséli.

„Apró sérülések ezek – végtére is, még mindig tudok járni és beszélni.

Mondjuk, a terep elég sáros volt, a föld még mindig ropog a fogaim alatt. Ja, és ha már a fogaknál tartunk; azt hiszem, egy darab letört az egyikből.”


A siker híre persze elért az USA-ba is, ahol Roy Cooper, North Carolina állam kormányzója is köszöntötte a történelmi győzelmet aratott versenyzőt:

„Ez ám a teljesítmény! Gratulálok Abby Lampe-nek, aki sajtgurító világbajnok lett!” – írta Cooper a Twitterén.

Gloucester a sajtgurítást az extrém sportok közé sorolja, amivel – látva a Cooper’s Hill lejtőin megrendezett versenyekről készült felvételeket – nehéz is lenne vitatkozni.



A nyaktörő száguldásnak komoly hagyományai vannak: a versenyről szóló első írásos emlékek 1826-ból valók, de a helyiek szerint a sajtgurítást több évszázada űzik már a környéken.

Lehet, hogy a jó gloucesteriek nem ismerik a kártyát, a kő-papír-ollót, vagy az érmefeldobást? Elvégre annyi biztonságos időtöltés létezik.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra