Hírek

Martinez Andrea

2024. január 9.

gasztrotrend

Az biztos, hogy kevesebb hús kerül a tányérokra, és több nő lesz a gasztrobizniszben. A tavalyi évhez hasonlóan továbbra is a regionalitás és a fenntarthatóság kerül a középpontba.


1 – NÖVÉNYI ALAPÚ ÉLELMISZER


A növényi alapú élelmiszerek továbbra is az egyik legfontosabb trend 2024-ben. Ezt a tendenciát a növekvő éghajlat- és környezettudatosság vezérli, különösen a fiatalabb generáció körében. Ezt erősíti a tömeges hústermelés elutasítása is, amelyet sokan etikailag már nem tartanak elfogadhatónak.



2 – LEGMODERNEBB TECHNOLÓGIA


Bár már egyre jobban utánozzák a hús és hal ízét, illetve állagát, sokak számára még nem helyettesítik teljesen. Az újonnan továbbfejlesztett technológiáknak köszönhetően a verseny is rohamosan növekszik.

A precíziós fermentáció például nagy lehetőségeket rejt magában a fenntarthatóbb élelmiszertermelésben. Ez egy olyan technológia, amely élesztő segítségével sajtot készít – nincs szükség tehénre. A hagyományos mezőgazdaságon kívüli élelmiszer-előállítás másik alternatívája a tenyésztett hús vagy a tenyésztett hal. Ez olyan hús- és haltermékekre vonatkozik, amelyeket állati izom- és zsírsejtekből állítanak elő. Vagyis olyan termékek, amelyek íze hasonlít az eredetihez, de amelyekért egyetlen állatnak sem kell meghalnia.



Ami néhány évvel ezelőtt még távoli utópiának tűnt, az most valóság. Az Egyesült Államok egészségügyi hatóságai csak nemrég adtak zöld utat az úgynevezett „in vitro” húsnak. Ezzel Szingapúr után az Egyesült Államok a második ország, amely engedélyezi a laboratóriumban termesztett hús értékesítését.


3 – ERŐSÖDŐ NŐI TÉNYEZŐ


A világ gasztronómiájában egyre dominánsabbak a nők. Nemcsak a fine dining éttermekben, az gasztrorblogokat is egyre jobban uralják, start-upokat alapítanak, vagy bártenderként és borászatként szereznek hírnevet maguknak. 2024-ben várhatóan a női ínyencek hangsúlyos jelenléte utat mutat egy fenntarthatóbb és változatosabb jövő felé.


Fotók: AdobeStock, Unsplash

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra