Hírek

Orbán Szilvia

2021. május 24.

TooGoodToGo , TGTG , applikáció , pazarlás , környezettudatosság , maradékok

Egy díjnyertes applikáció összeköti a vásárlókat és a nap végén a maradékkal küzdő üzleteket.

Az élelmiszereket árusító üzletek egyik nagy kihívása mindig is a megfelelő készletgazdálkodás volt: mennyi árut rendeljünk, készítsünk, hogy elég legyen a vásárlóknak, de ne is maradjon túl sok a nyakunkon.

A vásárlói igényeket sokszor nehéz kiismerni, így szinte elkerülhetetlen, hogy egy-egy nap végén ne maradjon némi eladatlan felesleg, ami legtöbb esetben még mindig a kukákban végzi.

A pékség megmaradt pogácsái, a családi reggeliző nagy gonddal összerakott szendvicsei, a sarki kisbolt tálcás sushi táljai sokkal jobbak annál, mint hogy a szeméttelepen végezzék. Ugyanez a helyzet az éttermek kínálatával is.

A Fast Company idei World Changing Ideas díjának győztese, a Too Good To Go (kb. Túl jó ahhoz, hogy kidobd) nevű applikáció erre kínál okos megoldást: összeköti a kíváncsi és nyitott vásárlókat azokkal az éttermekkel, illetve boltokkal, amelyek jelzik, mijük maradt a nap végén. Az innovációval az USA-ban már idáig is 200 ezer adag ételt mentettek meg a kukáktól, írja a Fast Company


Az élelmiszerbankok autói egy bizonyos mennyiség alatt nem indulnak el begyűjteni az üzletekben vagy az éttermekben megmaradt ételt, így ezek a legtöbb esetben – ahelyett, hogy olyanokhoz kerülnének, akik szívesen megennék – a munkanap végén a szemétbe kerülnek.

A Too Good To Go nevű alkalmazás segítségével viszont az érdeklődők az együttműködő éttermek – egyébként kidobásra ítélt – maradékait lefoglalhatják „meglepetés csomagok” formájában, igencsak kedvezményes áron.

Súlyos probléma a pazarlás

Az USA-ban az előállított és megtermelt élelmiszerek összmennyiségének 30-40 százaléka végül a szeméttelepeken végzi, és nagyjából ez az arány a világ más tájain is. A letaglózó adat nem csak azért elkeserítő, mert ez a hatalmas ételmennyiség a kukák helyett rászorulókhoz is kerülhetne, hanem azért is, mert ennyi élelmiszer a lebomlása során jelentősen megemeli a légkör metánszintjét. Globális szinten az üvegház-gázok kibocsátásának 8 százaléka írható az elpazarolt és kidobott ételek rovására.

„Egy egészen egyszerű megoldást kerestünk” – magyarázta a díjnyertes applikáció társalapítója, Lucie Basch.

Más pazarlásellenes alkalmazásokkal ellentétben a Too Good To Go (TGTG) egyszerűsége abban rejlik, hogy míg más appok mondjuk éttermenként egyesével listázzák a megmaradt ételféleségeket – amiből választani kell, majd összeállítani egy egymással jól harmonizáló ételt – addig a TGTG esetében egyszerűen lecsapunk egy ételcsomagra, amiben az aznap épp megmaradt ételekből találunk összeállítást.


Basch szerint egy élelmiszereket árusító üzlet esetében nagyon nehéz pontosan ráérezni, hogy aznap mi fogja a szemétben végezni a záráskor, de a maradékokból egy átalányáras meglepetés csomag összeállítása gyakorlatilag gyerekjáték –

nem igényel plusz erőfeszítést, lényegében „nagyjából annyiból áll, mint összegyűjteni őket és kukába dobni”.

A TGTG applikációt először 2016-ban indították el Koppenhágában, onnan került át az elgondolás Amerikába is, ahol tavaly szeptemberben startolt. A jelenleg Bostonban és New Yorkban elérhető alkalmazásba már félmillió felhasználó, illetve 1500 bolt és étterem regisztrált. A Too Good To Go az USA-ban ezidáig 200.000 adag ételt mentett meg az értelmetlen kidobástól.

Az app világszerte már 15 országban használható, mintegy 38 millióan használják, és napi szinten 125 ezer adag étellel csökkenti a szeméttelepek terhelését.


Basch elmondta: a pandémia idején a TGTG sok étteremtulajdonos számára jelentett segítséget, hiszen általa további bevételekre tehettek szert, illetve új vendégkört vonzhattak be.

Úgy tudni, hogy a Too Good To Go a sikeren felbuzdulva további amerikai városokat von be a szolgáltatásba, így a következő hetekben már elérhető lesz Washingtonban, Philadelphiában, San Franciscóban, Seattle-ben és Portlandben is, az év végéig kitűzött cél pedig a tíz amerikai nagyvárosban való jelenlét.

„Úgy gondoljuk, hogy 2021 végéig az Egyesült Államokban mintegy kétmillió adag ételt menthetünk meg a kidobástól” – hangsúlyozta Basch.