Hírek

Knap Gábor

2024. április 9.

Cuisses de grenouille – így hívják franciául a békacombot, amely több száz éve ikonikus étele a francia konyhának. Népszerűsége ma is töretlen, annyira, hogy néhány környezetvédő csoport nyílt levelet is írt Emmanuel Macron francia elnökhöz, a békák védelme érdekében.


A békacombot a legenda szerint azok a szerzetesek kezdték fogyasztani, akik az egyház szigorú szabályait igyekeztek kijátszani: a béka – hasonlóan a halhoz – a böjt szempontjából nem minősül húsnak, így a húsmentes napokon jó alternatívának bizonyult. Ma pedig a kétéltűek már a nagyközönség számára is gasztronómiai különlegességnek számítanak, el is fogy évente békacombból az Európai Unióban 4000 (!) tonna. Egy több mint 500 környezetvédőből álló csoport arra figyelmeztet, hogy ez számos békafaj esetében a kipusztuláshoz vezethet.


A levél szerinti, évi 4070 tonna fagyasztott békacomb akár 200 millió békának is megfelel, a legnagyobb importőr pedig természetesen Franciaország. Az elfogyasztott kétéltűen túlnyomó része a vad populációból származik, leginkább indonéz, török és albán békákról van szó.


A közelmúltban végzett vizsgálatok szerint a legnagyobb veszélyben egy folyami béka fajta van, amely majdnem eltűnt már a Franciaországba irányuló szállítmányok miatt. A békák túlfogyasztása ellen tiltakozók szerint az állatok védelme nem csak a fajok megmentése miatt fontos, hanem azért is, mert azok döntő szerepet töltenek be a helyi ökoszisztémákban. Utóbbiak egyensúlyának felborulása pedig az emberi egészségre nézve is káros lehet, elég ha csak a szúnyogpopuláció növekedésére gondolunk.


A csoport ezért ugyanolyan védelmet szeretne békafajoknak szerte a világon, mint amilyeneket az Európai Unió biztosít az állatok számára. Igaz, ez azt jelenti majd, hogy a jelenleginél sokkal kevesebb étlapon található majd meg a cuisses de grenouille.


Kapcsolódó cikkek