Hírek

S. N.

2021. július 7.

geraldine cukrászda

Ma már a múzeumi élményhez hozzátartozik, hogy a látogatók le tudjanak ülni egy finomat enni, és elbeszélgethessenek a látottakról. Ennek ad helyet a Múzeumkert Geraldine Cukrászdája.

Apponyi Geraldine emlékét örökíti meg a Múzeumkertben megnyitott új Auguszt Cukrászda, amely az egykori albán királyné nevét viseli. A 150 éves múltra visszatekintő családnak ez a negyedik üzlete Budapesten. A volt kertészházban kialakított üzlet a híres Hűvösvölgyi Auguszt Pavilon világát idézi: a vendégek kiülhetnek a kertbe, és hatalmas gesztenyefák árnyékában kortyolgathatják azt a különleges forró csokoládét, amelyet egykor már a dédszüleik is fogyaszthattak, és ehetik az Auguszt ízletes süteményeit, de vannak croissant szendvicsek, fagylaltok és kávé is.


A múzeumkerti üzlet névadója Apponyi Geraldine (1915, Budapest – 2002, Tirana), aki mielőtt Albánia királynéja lett, 1937-től gróf Zichy István igazgató jóvoltából a múzeum munkatársa volt. A gyermekkorában Fehér rózsának becézett Apponyi Geraldine a gyűjtemények feldolgozását segítette, kiadványokat árult és a látogatók idegen nyelvű tájékoztatásában segédkezett.

1938-ban házasságot kötött I. Zogu albán királlyal, a királyi pár mindössze egy évig tartó országlásának Albánia olasz megszállása vetett véget.

Az egykori királynét máig tartó tisztelet övezi Magyarországon és Albániában is.

Ennek a tiszteletnek az egyik kézzel fogható emléke az albán királyné magyar ügyvédje, dr. Hunyor Imre fényképalbuma, amely a családnak köszönhetően a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának műtárgyai közé kerülhetett. A királyi pár esküvőjét megörökítő album több mint kétszáz, jellemzően kisméretű fotográfiát tartalmaz.


A Múzeumkert Pollack Mihály tér felőli árnyas részén található cukrászda keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között várja a vendégeket.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra