Hírek

Réthly Ákos

2023. október 6.

Agárdi Pálinka , 2Vulkán XO Brandy , amphora , amphora gin , amhora pálinka

Az Agárdi Pálinkafőzde eddig sem volt híján újításoknak és formabontó ötleteknek. A több mint húsz éves manufaktúra eleinte a hazai pálinkakultúra újbóli felvirágoztatásában járt az élen, de a töretlenül népszerű és igen magas minőségű pálinkák szortimentje mellett csakhamar megjelentek a kínálatában más termékek is – whisky, rum, gin, likőrök és egyéb párlatok.


A főzde lelke és motorja, Vértes Tibor pálinkafőzőmester, aki a Magyar Pálinka Lovagrend által adományozott “Magyar Pálinkáért Érdemrend” tulajdonosa is egyben, beavatott minket motivációinak titkaiba:


„Bár továbbra is a pálinka a meghatározó a termelésünkben és az értékesítésünkben is, de mindig kísérletezünk új dolgokkal. Whiskyt már 2002-ben is készítettünk. A gin tíz évvel ezelőtt még senkinek az eszébe nem jutott, de mi megjelentünk vele a piacon.Járjuk a világot, figyeljük a trendeket, amik esetleg hozzánk is megérkezhetnek. Alapvetően pálinkafőzde vagyunk, de a szerelem mellett ez azért egy üzleti vállalkozás is. Próbálunk olyan termékeket találni, amikkel a termelésünket is optimalizálhatjuk. A gyümölcs tavasztól októberig érik, és mivel a pálinkafőzéshez mi kizárólag friss gyümölccsel dolgozunk, ezért kézenfekvő, hogy a köztes időben valami mással is foglalkozzunk. A kapacitásainkat ki kell használnunk, ezért szélesítjük kínálatot. Ugyanakkor az új termékekkel azt is igyekszünk bizonyítani, hogy mindazokat az italokat, amiket eddig külföldről szerzett be a fogyasztó, azokat jó, vagy akár még jobb minőségben itthon is elő lehet állítani.




Bízom benne, hogy az Agárdi névről az embereknek nemcsak a pálinka jut az eszébe, hanem ez egyben garancia a minőségre is! Az Agárdi egy brand, és amihez mi ezt a nevet adjuk, az megbízható minőség, megbízható márka."


A kisszériás, exkluzív termékeinket nem a nagyáruházak polcaira szánjuk, hanem ez márkaerősítés. Az igényes közönségnek szeretnénk megmutatni, hogy mire vagyunk képesek, milyen innovációink vannak. Ugyanakkor ha látjuk, hogy ezekre a magasabb minőségű termékekre szélesebb körű igény mutatkozik, akkor megvalósítjuk azokat a beruházásokat, amikkel képesek lehetünk ezekből is nagyobb mennyiséget előállítani. És amikor ezt meglépjük, máris azzal az előnnyel indulunk, hogy rendelkezünk olyan szakmai tapasztalatokkal, amiket a nagyobb mennyiség előállításához adaptálni tudunk, és amik segítenek abban, hogy egy-egy ilyen termék magas színvonalát megőrizhessük.”


A 2023 októberben megjelenő, limitált mennyiségben megvásárolható újdonságok:


2Vulkán XO Brandy


Két, különböző, vulkanikus talajú, magyarországi borvidékről – Somlóról és Tokajból – származó borpárlat házasítása. Mindkét alapanyag furmint, de mindkettő más-más karakterisztikájú, ugyanakkor alap-tulajdonságaiban hasonló. Az italokat tölgyfahordókban több mint 10 évig érlelték, majd további fél évig finiselték, azaz tartották egyben a palackozást megelőzően.


A brandykre jellemzően csillogó, aranybarna ital illatában a fa nincs az előtérben, hanem inkább egy kellemesen füstös, karamelles íz tárul fel a fogyasztásakor.


Az italból mindössze kettőezer palack készült.





Amphorában érlelt italok, amelyek előállítása során a főzdében az évezredes tradíciókat és a mai modern technológiát ötvözik. Az amphora által biztosított mikrooxidációnak köszönhetően a termékízvilága egészen különleges: elegáns, selymesebb és kiegészül finom natúr érlelési jegyekkel.


Amphora gin


A világon egyedülálló, amforában érlelt szűretlen, tehát opálosan fehér színű gin. Az agárdiak e gin elkészítésekor visszatértek az alapokhoz, és elhagyták mindazokat a fölösleges sallangokat, amikkel sokan mások szívesen kísérleteznek. Ebben a termékben megmaradt fő alkotóelemnek a boróka, és ez adja a testét az italnak. Ettől, és a végső termelési fázisban alkalmazott szűrés elhagyásától lett igazán fiatalosabb, lendületesebb, frissebb ez a termék.


Amphora Irsai Olivér pálinka


A hagyományos szőlőpálinkáknál komplexebb ízvilágú, édesebb, már-már olajos selymességű termék, amelyben a szőlőszemek és a friss must aromája is felfedezhető.


Amphora cigánymeggy pálinka


Kissé borsosan fűszeres, ugyanakkor marcipános jegyeket is magában hordozó ital. A cigánymeggyre jellemzően kissé savas, ugyanakkor magasabb cukor-érzettel bíró aromavilág.


Amphora kajszi pálinka


A kajszira jellemző, jól felismerhető és minden mástól könnyedén megkülönböztethető illat és íz, amely ugyanúgy emlékeztet a friss gyümölcsre, mint az ebből készíthető csodálatos lekvárra.


Fotó: Szmodits Balázs